Докладът за върховенството на закона в ЕС ще е през юни, няма да чакаме до есента

Георги Савчев 17 февруари 2021 в 19:56 3766 0

Снимка europarl.europa.eu

Дидие Рейндерс

Следващият годишен доклад за ситуацията с върховенството на закона в Европейския съюз ще бъде публикуван през юни, съобщи пред хърватското издание на Euractiv еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

През септември 2020 г. Европейската комисия излезе с първия доклад, в който беше влючена информация за всяка държава членка на ЕС.

Тогава в частта за България беше посочено, че "липсата на резултати в борбата с корупцията е един от основните аспекти, повдигнати по време на протестите през лятото" и че "все още е необходимо да бъдат постигнати стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта". "Липсата на прозрачност по отношение на собствеността върху медиите" също беше отбелязана като "източник на безпокойство".

Нашата методология беше много задълбочена и анализирахме ситуацията на място според четири основни критерия: съдебна власт, борба с корупцията, плурализъм на медиите и взаимозависимост и взаимоограничаване на институциите, отбелязва в интервюто за Euractiv Дидие Рейндерс.

Еврокомисарят по правосъдието призовава за нови предложения от всички заинтересовани страни - от сдружения на съдии до неправителствени организации, които искат да допринесат за подобряване на върховенството на закона в ЕС. Той очаква информация както от правителствата в страните членки, така и от опозицията и представителите на гражданското общество.

В момента сме на етап дискусия с останалите партньори на ниво ЕС; в Съвета на ЕС представихме заключенията на нашите колеги - министрите на правосъдието. Очакваме скоро темата да бъде на дневен ред в Комисията по правосъдие (LIBE) на Европейския парламент, уточни Рейндерс.

Той акцентира, че дебатът за върховенството на закона е "за нашите общи ценности" и "всъщност е най-труден", а в него трябва да бъдат включени и "самите граждани на ЕС".

Трябва да им обясним, че когато говорим за хърватски или полски съдии, всъщност говорим за европейски съдии. Че когато искаме да подобрим върховенството на закона в ЕС, всъщност ние искаме да укрепим основите на общия пазар на ЕС, заявява еврокомисарят по правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови