Дават безплатни маски на всички в Париж, дезинфектант на спирките

OFFNews 19 април 2020 в 15:41 1356 0

Автобусните спирки и входовете на метрото в Париж ще бъдат оборудвани с диспенсъри с дезинфектант за ръце, а пътниците вероятно ще бъдат задължени да носят маски на лицето, за да използват обществения транспорт, след като карантинните мерки за коронавируса бъдат вдигнати, предаде Ройтерс, като цитира кмета на френската столица.

Очаква се Франция да започне да излиза от строгата карантина от 11 май, когато се предвижда училищата да бъдат отворени отново, но правителството тепърва ще каже кога бизнеси като кафенета и кина ще могат да заработят и до каква степен ще бъде разрешено движението на хората.

Кметицата Ан Идалго заяви в интервю за в. "Журнал дю диманш", че властите ще направят гела за ръце общодостъпен, за да държат под контрол разпространението на вируса. Това ще включва безплатни диспенсъри в плувните басейни, спортните стадиони и детските градини, но също така на улиците и автобусните спирки, заяви Ан Идалго, като уточни, че върху проекта работи компанията JCDecaux, известна с производството на рекламни билбордове.

Пред "Журнал дю диманш" Идалго каза, че властите във френската столица планират до края на април да предоставят на парижани около 2 милиона безплатни предпазни маски за многократна употреба, посочва ДПА, цитирана от БТА.

До средата на май всички столичани ще имат маска, допълни тя и уточни, че разходите за това ще възлизат на около 3 милиона евро. Жителите ще могат да вземат безплатната си маска от аптеките, като първи ще получат своите най-уязвимите - възрастните хора и тези със заболявания, уточни кметицата.

Запитана дали властите на парижкия регион трябва да задължат носенето на маски в метрото и градските влакове, тя отговори, че продължават дискусиите по този въпрос, но добави:

"Предвид колко са натоварени тези линии, това ми се струва необходимо".

Идалго добави, че някои улици в Париж може да бъдат затворени за коли непосредствено след излизането от карантината. Те ще бъдат превърнати във велосипедни алеи, за да се ограничи замърсяването на въздуха и де не се задълбочава допълнително епидемията от вируса, който причинява респираторни проблеми.

Кметицата каза също, че градските власти имат за цел постепенно да подложат на тестове за коронавирус голямата част от жителите на Париж. Приоритет ще бъдат болниците и старческите домове, както и работещите в държавните служби, които редовно са в контакт с много хора.

Франция е практически под блокада от 17 март. Някои мерки постепенно бяха затегнати в столицата и властите забраниха на парижани спортните активности на открито, например джогинга между 10 ч. и 19 ч., припомня Ройтерс.

Починалите в страната от коронавируса досега са над 19 000.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови