Държавите от ЕС ще получат ваксини срещу COVID-19 едновременно

OFFNews 30 октомври 2020 в 00:56 4766 0

Снимка consilium.europa.eu

Когато бъдат налични ваксини срещу COVID-19, държавите от ЕС ще ги получат едновременно, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след видеоконференцията на европейските държавни и правителствени ръководители.

EK преговаря с производителите на ваксини, за да гарантира, че в условията на глобално търсене европейските граждани ще имат достъп до тях, веднага щом бъде доказано, че са безопасни и ефективни.

Урсула фон дер Лайен съобщи още, че до края на годината се очаква ЕК да предложи общ формуляр за пътуващите, на чиято основа да бъдат проследявани заразените с коронавирус.

22 държави от ЕС до края на ноември ще разполагат с приложения за проследяване чрез мобилни устройства. Фон дер Лайен настоя възможно най-бързо тези данни да бъдат свързани.

Председателят на Европейската комисия призова за обмен в реално време на изчерпателни данни за развитието на епидемията в ЕС.

Тя съобщи, че ще бъдат свиквани общи заседания на националните и на общоевропейските експерти за обмен на опит в борбата с новото заболяване, за да се избегнат противоречивите послания към гражданите.

Урсула фон дер Лайен настоя и за по-скорошно взаимно признаване на резултатите от изследванията, както и за бързо изготвяне на националните планове за ваксиниране.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че повечето държави в ЕС връщат ограниченията срещу разпространението на болестта.

По неговите думи ЕС обсъжда уеднаквяване на условията за налагане на карантина.

Шарл Мишел настоя и за европейска стратегия за противодействие на дезинформацията за ваксините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови