Дания умъртвява 1 милион норки заради огнища на коронавирус

OFFNews 02 октомври 2020 в 15:45 2877 0

Дания ще умъртви около 1 милион норки, след като установи още случаи на заразяване с коронавирус сред животни, отглеждани във ферми за кожи, предаде Ройтерс.

Скандинавската страна е най-големият световен производител на норки и вече унищожи животни във ферми, засегнати от инфекцията, но не успя да спре епидемията.

Нови случаи са регистрирани в 41 ферми за норки, като се допуска, че има още 20 засегнати. По този начин броят на застрашените животни достига 1 милион, съобщи министърът на околната среда и храните Могенс Йенсен. Като предпазна мярка избиването на животни ще обхване и стопанства, разположени в радиус от 8 км от място, на което има заразена норка.

Основната цел е да се гарантира, че фермите за норки няма да представляват риск за хората, подчерта Йенсен.
През май Испания разпореди да бъдат ликвидирани всичките 93 000 норки в една ферма, за да се предотврати заразяване на хора, след като бе установено, че повечето животни там са инфектирани с коронавируса.

Нидерландия съобщи за подобно огнище и започна изтребване след съобщения, че двама души са били заразени от норка, макар да се вярва, че подобни случаи на предаване на патогена от животно на човек са изключително редки.
По време на пандемията има единични случаи на животни в зоопаркове и домашни любимци, заразени с коронавируса, които вероятно са го прихванали от собствениците си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!