Черна Гора към Сърбия: Как излекувахте над 4000 души за едно денонощие?

OFFNews 08 юни 2020 в 14:27 2738 1

Институтът по обществено здраве в Черна Гора ще поиска разяснение от колегите си в Сърбия за това как са излекувани над 4000 пациенти с коронавирус за едно денонощие, предаде телевизия "Антена М".

Тези данни предизвикаха недоверение в Черна Гора, защото според статистиката за два месеца са излекувани около 6 хиляди заразени. 

Спазвайки общия принцип и препоръките на Европейския съюз за това, че отпускането на мерките и отварянето на границите трябва да се извършва постепенно и въз основа на обосновани доказателства и факти, Институтът по обществено здраве предложи отваряне на черногорските граници във втората фаза на борба срещу COVID-19 заради ниското ниво на епидемиологичен риск - 25 активни случая на 100 000 души. 

По този начин фокусът пада върху броя на заразените в страните, в които статистиката се обновява всеки петък. Като се има предвид, че няколко държави в света не съобщават броя на излекуваните пациенти, не е възможно да се установи броят на активните случаи. Поради тази причина Институтът е поискал разяснение от колегите си в тези страни, за да се гарантира, че всички пътници в международния трафик имат еднаква възможност да пътуват до Черна Гора, спазвайки епидемиологичните мерки.  

"Чакайки единната позиция на Европейския съюз за определяне на ясни критерии за отваряне на границите, е много възможно през следващите дни да се промени методологията, според която държавите отчитат ситуацията с COVID-19", казват от Института по обществено здраве. 

Според последните данни Сърбия е регистрирала 82 нови случая на коронавирусна инфекция за последните 24 часа, а един човек е починал. 

Фактът, че Черна Гора не е отворила границите си със Сърбия се смята за политически ход, въпреки че самата Сърбия не е спазила изискванията за постепенно разхлабване на мерките.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

11.06 2020 в 16:38

Че как?! Прехвърляш от едната колонка в другата колонка и готово - излекувани са! Ако не вярват - да проверят числата в колонките.
 
X

Да помогнем на украинските деца!