Броят на жертвите на COVID-19 във Великобритания е занижен, не са включени починалите в домовете

OFFNews 14 април 2020 в 14:10 2030 0

Снимка Pixabay

Броят на възрастните хора, починали от новия коронавирус, във Великобритания, е нереално занижен, тъй като не се отчитат починалите вкъщи и тези в домовете за възрастни хора, алармират благотворителни организации, цитирани от Би Би Си.

Критиките са, че официалната статистика в страната брои само починалите в болниците. Социалният министър Терез Кофи потвърждава това пред Би Би Си, като казва, че статистиката се базира само на данни от болниците, тъй като те са "точни и бързи". До вчерашния ден жертвите на инфекцията на Острова бяха 11 329.

Според националното статистическо бюро 406 души са починали извън болници в Англия и Уелс до 3 април. От тях 217 са в домове за възрастни хора, 136 в частни домове, 3 в общински приюти и 17 на други места. Цифрата добавя 11% към броя на жертвите на епидемията във Великобритания.

Това уточнение идва в момент, когато случаите в страната са тревожно много, както обаче и натискът за намаляване на ограничителните мерки. Учени разработват хипотетични модели за завръщане към по-нормален ритъм на живот след пика на епидемията.

Франция, например, всеки ден отчита колко от разболелите се и от починалите са в болница и колко - в домове за възрастни хора. Процентът на последните е много висок. Само до преди ден от над 14 00 смъртни случая в страната над 5000 бяха в домове за възрастни хора.

В България официалната статистика също се изготвя на база починалите в болници пациенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!