Брюксел с мерки за 2,77 трилиона евро срещу COVID-19

OFFNews Последна промяна на 02 април 2020 в 16:06 2841 0

ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2.77 трилиона евро, съобщи днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с криза досега. Фон дер Лайен представи подробности за обявените вчера намерения ЕК да насочи 100 милиарда евро към временна заетост, докато трае епидемията. По нейните думи това е огромна сума, която ще бъде на разположение на всички държави от ЕС. Целта е служителите в дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Председателят на ЕК заяви, че бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето. Според нея още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони.

Фон дер Лайен изрази загриженост от мерките, предприети в някои държави, които "отиват твърде далеч", давайки за пример Унгария. Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка, поясни председателят на ЕК.

Тя коментира, че днешното решение на Съда на ЕС срещу Унгария, Полша и Чехия за неизпълнение на задълженията за разселването на мигранти засяга миналото. Това решение ще ни даде насоки за бъдещето, каза председателят на комисията, без да изразява намерение ЕК да наложи глоби на трите страни, докато изпълнят задължението да приемат разселени от Италия и Гърция мигранти. Фон дер Лайен съобщи, че след Великден ЕК ще направи предложения за промени в европейската политика за миграцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови