Британски министър хвърли оставка заради покушение срещу демокрацията на Джонсън

OFFNews 08 септември 2019 в 09:09 5980 0

Снимка БГНЕС

Министърът на трудовата заетост и пенсиите на Великобритания Амбър Ръд подаде оставка и се оттегли от Консевративната партия като заяви, че не може да остане, докато "лоялни умерени консерватори биват прогонвани от партията".

В писмото, с което обявява осавката си, тя заявява, че вече не вярва, че напускането на ЕС със сделка е основна цел на правителството на правителството на Борис Джонсън.

Амбър Ръд е категорична, че уволнението на 21 депутати от Консервативната партия във вторник за това, че не подкрепиха премиера, е „покушение срещу благоприличието и демокрацията“ и „политически вандализъм“.

Торите-бунтари подкрепиха опозицията в Камарата на общините за внесения законопроект за блокиране на Брекзит без сделка. Бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук заяви, че решението на Амбър Ръд сигурно не е било лесно, но то е смело и принципно и наистина става дума за поставяне на националните интереси на първо място.

Лидерът на „Партията за Брекзит“ Найджъл Фарадж обаче написа в „Туитър“:

„Защо Борис дава министерски постове на всички тези привържеци на оставането в ЕС?“.

Амбър Ръд, която е на 56 години, бе назначена за министър на вътрешните работи в кабинета на Тереза Мей през 2016 година след референдума за Брекзит, в който тя подкрепяше оставането в ЕС. Ръд подаде оставка през 2018 година във връзка със скандала „Уиндръш“, но последвало разследване установи, че е била подведена от нейни служители и тя бе върната в кабинета като министър на трудовата заетост и пенсиите, припомня БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови