Борис Джонсън отказва да се раздели със съветника си Доминик Къмингс

OFFNews 25 май 2020 в 20:48 3514 0

Британският премиер Борис Джонсън, който изпадна в неловка ситуация покрай главния си съветник Доминик Къмингс, реши да не го освобождава от длъжност, въпреки недоволството срещу неколкократното погазване на карантината заради коронавируса.

Къмингс, съпругата му и синът им бяха хванати да пътуват на 400 км от Лондон до Дърам, където живеят родителите на съветника. По същото време съпругата на Къмингс е диагностицирана с COVID-19. Съветникът обяснил, че ходил до Дърам, за да е сигурен, че ще има кой да се грижи за 4-годишното му дете. 

Това се случило в края на март и при все още наложени мерки за социална дистанция.

Въпреки натиска над премиера Джонсън да освободи Къмингс, той го защити. „Имах обстоен разговор на четири очи с Доминик Къмингс и заключих, че заминавайки, за да се погрижи за детето си в момент, когато и двамата със съпругата му не са можели да правят това заради коронавируса и не са имали алтернатива, той е постъпил като всеки баща и родител“, обяснява Джонсън на редовния брифинг на "Даунинг стрийт". В това време пред вратите множеството настоява Къмингс да бъде освободен.

Полемиката се засили още повече, след като в. "Обзървър" и "Сънди мирър" съобщиха, че Къмингс е бил забелязан в Дърам още веднъж - на 19 април, пет дни след като се върнал в Лондон на работа след оздравяването си.

Премиерът Джонсън отхвърли новите обвинения с аргумента, че много твърдения в печата "са очевидно фалшиви".

"Това е тест за премиера и той се провали на него", реагира лидерът на лейбъристите Киър Стармър, според когото липсата на наказание е "оскърбление за жертвите, направени от британския народ".

Според "Дейли мирър" и "Гардиън" Къмингс е бил видян също и на 12 април, Великден, в Барнард Касъл, на 50-ина км от Дърам. Човекът, разпознал Къмингс, подал сигнал в полицията за възможно нарушение на здравното законодателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови