Борел: Русия очевидно иска да продължи войната в Украйна

OFFNews 15 ноември 2022 в 18:37 2578 1

Борел

Снимка БТА

Жозеп Борел

Русия е способна да нанася тежки поражения и очевидно желае да продължи войната в Украйна, заяви върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание в Брюксел на министрите на отбраната на страните от ЕС.

По неговите думи Украйна се нуждае най-много от средства за противовъздушна отбрана и съюзът ще ги достави. Той отбеляза необходимостта ЕС да ускори военното производство заради нарасналите отбранителни нужди.

Руският президент Владимир Путин все още очаква европейските общества да бъдат отслабени от зимата, посочи Борел, цитиран от БТА. Той отново призова Москва да не използва храната и енергията като военно средство.

Според Борел има шест точки, по които ЕС трябва да продължи да работи по отношение на войната в Украйна.

"Трябва да изолираме Русия в международен план, това е геополитическа битка - трябва да налагаме санкции и да възпрепятстваме тяхното заобикаляне. Трябва да видим как виновниците за нарушенията на човешките права и международното право да понесат отговорност. Необходимо е да подкрепяме съседите на ЕС, включително на Балканите, за да посрещнат последиците от войната", допълни Борел.

Той бе категоричен, че е нужно продължаване на сътрудничеството с НАТО и партньорите по света, като не се позволява възстановяването на сферите на влияние, защото противоречат на европейската политика. Борел призова да се повиши енергийната сигурност, да се вземат мерки за защита на европейската инфраструктура, да се противодейства на изкривяването на информацията. Върховният представител на ЕС по външната политика отбеляза също необходимостта от подкрепа за гражданското общество навсякъде по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!