Боядисаният паметник пред БСП стигна до съда в Страсбург

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2015 в 16:45 4237 8

Асен Генов и Цветелина Сърбинска са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на Софийски градски съд, с което им беше наложена глоба в размер от 1500 лв., защото на 7 ноември 2013 г. боядисаха в цикламено и виолетово партизанският паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20 .

Пърформънсът се преди оставката на кабинета на Пламен Орешарски, срещу който имаше масови протести, а едно от лицата беше именно Генов. Блогърът беше арестуван по време на акцията, а малко след това прокуратурата му повдигна обвинение в хулиганство.

Двамата получават оправдателна присъда на първа инстанция в Софийски районен съд. При разглеждане на делото на втора инстанция прокуратурата не поддържа обвинението. Аргументите на прокуратурата са, че това не е престъпление, самото деяние не е противообществено и не е доказано безспорно кой е извършителят.

Въпреки това Софийски градски съд им налага административна санкция.

Един от тримата съдии-членове на съдебния състав, подписва решението с особено мнение като писмено излага мотивите си и посочва сериозни процесуални и следствени пороци, не счита, че протестната акция е неуважителна към обществото, не смята, че е нарушен обществения ред и определя акцията като израз на позиция с художествени артистични средства, както беше посочено и в решението на първа инстанция. Приема, че двамата “чрез художествени похвати, са изразили своята гражданска позиция и отношение към скулптура, която отразява един обществено политически строй, който е бил установен в страната и вече е отминал, както и към който голяма част от обществото е било и е негативно настроено”. 

Освен това Генов и Сърбинска планират да продължат по съдебен път да търсят отговорност на Столична община и община “Възраждане” за това, че "незаконният и безстопанствен декоративен елемент на тротоара на ул. "Позитано" №20" все още не е преместен и не е потърсена административна отговорност на тези, които са го поставили там в противоречие на правилата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.10 2015 в 20:08

Това леке е лицето на дупедавщината на българското общество, готово да се отрече и от историята си, и от традициите и от себе си дори, за да се предложи на новите господари. Унизително и гнусно е разни дебили да мърсят пространството на другите. Това са лицата на новия фашизъм- ограничени, фанатизирани и злобни...

21.10 2015 в 19:36

кришнаря прекали с наглоста си и с провокациите си. "Тук живее Малвина"...и ще си плати за това

21.10 2015 в 18:07

Е, нека приемем, че на бояджията на републиката са му наложили такса тротоарно, ъъъ, така де, паметниково право и всички ще са доволни.

21.10 2015 в 17:50

Какво ли не правят хората за някой и друг like :). Да си плащат глобата не е редно да се пръска със спрей каквото ти скимне.

21.10 2015 в 17:39

Няма ли кой да взриви паметника?

21.10 2015 в 17:24

Като не е престъпление, да вземем да боядисаме парламента в кафяво примерно...

21.10 2015 в 17:09

А ако аз бях боядисал паметника на американските летци например, дали щеше да ми се размине и дали щях да имам възможност да бъда толкова нагъл, че да оспорвам? Тези лекенца следват пътя на големите лекета още от началото на политическата си кариера...
Българските политици са най-големите неудачници в реалния живот и генерират само наглост и некадърие.

21.10 2015 в 17:00

Дришльовците на Генов нямат никаква работа да рисуват по паметника, а ги оправдаха за вандализъм и хулиганство единствено по политически причини.

Заради пишлемета като тях София е мръсна като фуста на грантова наркоманка.