Боядисаният паметник пред БСП стигна до съда в Страсбург

OFFNews 21 октомври 2015 в 16:45 4903 8

Асен Генов и Цветелина Сърбинска са подали жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу решението на Софийски градски съд, с което им беше наложена глоба в размер от 1500 лв., защото на 7 ноември 2013 г. боядисаха в цикламено и виолетово партизанският паметник пред централата на БСП на "Позитано" 20 .

Пърформънсът се преди оставката на кабинета на Пламен Орешарски, срещу който имаше масови протести, а едно от лицата беше именно Генов. Блогърът беше арестуван по време на акцията, а малко след това прокуратурата му повдигна обвинение в хулиганство.

Двамата получават оправдателна присъда на първа инстанция в Софийски районен съд. При разглеждане на делото на втора инстанция прокуратурата не поддържа обвинението. Аргументите на прокуратурата са, че това не е престъпление, самото деяние не е противообществено и не е доказано безспорно кой е извършителят.

Въпреки това Софийски градски съд им налага административна санкция.

Един от тримата съдии-членове на съдебния състав, подписва решението с особено мнение като писмено излага мотивите си и посочва сериозни процесуални и следствени пороци, не счита, че протестната акция е неуважителна към обществото, не смята, че е нарушен обществения ред и определя акцията като израз на позиция с художествени артистични средства, както беше посочено и в решението на първа инстанция. Приема, че двамата “чрез художествени похвати, са изразили своята гражданска позиция и отношение към скулптура, която отразява един обществено политически строй, който е бил установен в страната и вече е отминал, както и към който голяма част от обществото е било и е негативно настроено”. 

Освен това Генов и Сърбинска планират да продължат по съдебен път да търсят отговорност на Столична община и община “Възраждане” за това, че "незаконният и безстопанствен декоративен елемент на тротоара на ул. "Позитано" №20" все още не е преместен и не е потърсена административна отговорност на тези, които са го поставили там в противоречие на правилата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови