Безредици в Брюксел заради ограниченията покрай COVID-19

OFFNews 23 януари 2022 в 20:24 4489 0

Протест срещу COVID ограниченията прерасна в безредици в Брюксел. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите. Бунтът доведе до изпочупени витрини и подпалени кофи за боклук, съобщи БНТ.

Според БНР са участвали около 50 000 души - основно белгийци, но към тях са се присъединили и граждани на Франция, Нидерлания, Германия и Италия.

Основното им искане е да се проведе истински обществен дебат за мерките. Протестиращите насят плакати, заклеймяващи белгийския премиер Александър де Кро и COVID сертификата, който се изисква за достъп до редица обществени заведения.

"Ваксинирана съм, но се ядосах, че децата ми бяха принудени също да се ваксинират. Направиха го, за да са свободни - искат да пътуват, да участват в спортни състезания, а не могат да го правят, ако не са ваксинирани. Не искаха, но бяха изнудени да го направят", коментира една от протестиращите.

В тълпата са се виждали още полски и румънски знамена.

Днешното шествие в Брюксел е продължение на демонстрации в десетки европейски градове снощи, в които също се включиха хиляди хора, недоволни от ваксинационните сертификати и други ограничения, наложени от правителствата с идеята да се овладее пандемията от коронавирус.

В петък агенцията по здравеопазване на Европейския съюз съобщи, че Омикрон е доминиращият вариант в блока и някои съседни на него страни.

В Белгия през тази седмица новозаразените надхвърлят 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишни вълни, пише Франс прес.

В петък белгийският премиер обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. А съседна Франция ще започне да вдига постепенно ограниченията от 2 февруари, след като властите видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови