Белгия обмисля промяна в плана за имунизация срещу COVID-19

OFFNews 29 декември 2020 в 11:57 2958 0

Снимка pixabay

Белгийските здравни власти обмислят промяна в националния план за имунизация срещу коронавируса, съобщиха местните медии, цитирани от БТА. 

Според експерти е препоръчително първоначално да се поставя само по 1 доза от ваксината на "Пфайзер", вместо по две. По този начин ще бъдат имунизирани двойно повече хора, тъй като в момента има ограничени количества от нея .

Експертите твърдят, че една доза създава защита за около шест месеца. Поставянето на втората доза може да се направи най-рано след 21 дни и не по-късно от няколко месеца след първата инжекция, смятат още те. 

Експертите отбелязаха, че този подход вече се прилага в канадската провинция Квебек и е препоръчителен заради откриването на нови мутации на вируса. Удължаването на времето между двата приема на ваксината ще послужи за по-мащабна имунизация преди летните месеци, изтъкнаха те.

От началото на пандемията в Белгия от коронавирус са се заразили близо 640 хиляди души, а над 19 хил. са починали. Според данните от последните дни в местните медии страната остава на първо място в света по смъртност със 164 жертви на 100 000 души население.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови