Български експерти ще работят по първия проект за обща европейска отбрана

OFFNews 22 декември 2017 в 15:30 1825 0

Партньори от България, Франция, Италия, Полша, Румъния и Великобритания се обединяват за работа по първия одобрен проект от европейската отбрана, съобщи днес Европейската комисия.

Проектът получава един милион евро безвъзмездна помощ от ЕС и ще бъде насочен към проучване на развитието на новите технологии в областта на отбраната. Споразумението за обособяването на европейската отбрана бе сключено на 11 декември от страните в ЕС, с изключение на Дания, Ирландия и Великобритания. Досега са изготвени 17 проекта за сътрудничество.

Европейския фонд за отбрана разполага с 90 млн. евро за изследвания за срок от три години. Първият утвърден проект ще оцени данните за бъдещи разрушителни технологии и ще представи препоръки за бъдещи научни изследвания в областта на отбраната.

ЕК отбелязва, че в началото на следващата година се очаква одобрението на проекти за развитие на дроновете и за защитата и оборудването на войниците. ЕС предвижда да осигури половин милиард евро до 2020 г. за съвместното разработване на отбранително оборудване и технологии.

БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!