Българите са сред най-честите жертви на трафик от ЕС

OFFNews 21 октомври 2020 в 15:18 1552 0

Българите, наред с гражданите на Румъния, Унгария, Франция и Холандия, са сред най-честите жертви на трафика на хора от Европейския съюз. Това сочи доклад, представен днес от Европейската комисия и цитиран от БТА.

49% от всички 14 145 случая на трафик през 2017 и 2018 г. са с европейци. Сред останалите пострадали от това явление най-вече са нигерийци, китайци, украинци, мароканци и индийци.

В доклада е даден пример с българо-френска операция, при която са били установени 167 българи, жертва на трафик. Случаят е бил разкрит със съдействието на Европол и е бил свързан с наши сънародници, наети за гроздобер във Франция.

Данните показват, че най-често това е свързано с извършване на престъпления и принудителна просия - наблюдава се в България, Хърватия, Гърция, Холандия и Полша. Обикновено жертви стават бедни или зависими хора от малцинствата, които са принуждавани да крадат, мамят или да продават наркотици.

България, Франция, Белгия, Румъния и Австрия са сред страните в ЕС, където се водят най-много дела за трафик на хора. 70 на сто от повдигнатите обвинения са спрямо европейци и са за трафик с цел сексуална експлоатация. Около пет на сто от жертвите са били заставяни да работят. Над две трети от обвиняемите са мъже, показват данните.

Според доклада всеки трети случай на трафик в ЕС се извършва в рамките на една и съща държава. Най-често (72 процента) жертвите са жени и момичета. При посочените над 14 хиляди установени случая са били предявени едва 6163 обвинения, а присъдите са само 2426.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови