България под прицела на ЕК и заради командироването на работници

Страната ни не отговаря на изискванията за правата на децата и за достъп до адвокат

OFFNews 15 юли 2021 в 14:43 1880 0

Европейската комисия е решила да открие наказателни процедури срещу България, тъй като не е привела националните си разпоредби в съответствие с европейските правила за командироването на работници. Страната ни разполага с 2 месеца, за да се поправи.

За същото нарушение на санкция подлежат още Белгия, Чехия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Холандия, Австрия, Полша, Румъния, Словения, Словакия и Финландия.

Правилата засягат решаването на въпроси за борбата с измамите и заобикалянето на закона, достъпа до информация и административното сътрудничество между държавите от ЕС, съобщи БТА.

Европейските правила определят административните изисквания и мерките за контрол, които държавите могат да наложат, за да наблюдават спазването на изискванията при командировките, уточняват от ЕК.

ЕК ни уведомява още, че страната ни не е приложила европейските правила за правото на достъп до адвокат. От Брюксел са изпратили мотивирано становище до България.

"Европейските правила определят основни изисквания за правото на заподозрян да има достъп до адвокат при наказателни производства и при производства за изпълнение на европейска заповед за задържане. При задържане заподозрените имат правото да уведомят някого и да осъществят връзка с консулски представител в срока на лишаване от свобода", се казва в становището на ЕК.

Комисията е открила пропуски и по отношение на правата на децата. ЕК дава срок за отговор от два месеца, в които страната ни трябва да предприеме необходимите мерки. В противен случай въпросът ще бъде отнесен до Съда на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови