България иска ЕС да полага допълнителни усилия срещу псевдонаучните новини

OFFNews 20 януари 2022 в 21:07 1431 1

Висшите училища и научните организации, местните и националните власти трябва да полагат допълнителни усилия за подобряване на научната комуникация и борбата с фалшивите новини и дезинформацията, базирана на псевдонауката.

Това е един от акцентите в позицията, с която България ще участва в Неформалната среща на министрите на висшето образование, научните изследвания и иновациите на 24 и 25 януари в Париж.

Друг акцент в позицията, одобрена от правителството, е насърчаването и сътрудничеството на висшите училища с научни организации из цяла Европа и внедряването на новите знания и иновации в образователните програми.

На неформалната среща ще бъде представена информация за създаването на Научноизследователски институт в областта на компютърните науки в България, определянето на българските висши училища с най-висок научен капацитет като „изследователски“ и очакваната за тях подкрепа по изпълнение на стратегически научноизследователски и иновационни програми (Strategic R&I Agenda) чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

В рамките на срещата ще се обсъжда темата за укрепването на транснационалното сътрудничество между университетите за бъдещето на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

20.01 2022 в 21:16

Същата тази България, която позволява всичко гореизброено в национален ефир? Не е ли малко лицемерно?

Все едно САЩ да ни призоват да намалим продажбата на оръжие на физически лица, или ОАЕ да ни критикува за малкото права на жените у нас.