България е сред държавите в ЕС, превишили пределните стойности за замърсяване на въздуха

OFFNews 23 ноември 2020 в 16:29 1139 0

Снимка архив

България, заедно още с 5 държави- Хърватия, Чехия, Италия, Полша и Румъния, са превишили пределно допустимата стойност на Европейския съюз за фините прахови частици през 2018 г. Това показват данните от доклада на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) за 2020 г. "Качество на въздуха в Европа".

Само четири европейски държави — Естония, Финландия, Исландия и Ирландия, са имали концентрации на фини прахови частици, които са под по-строгите ориентировъчни стойности на Световната здравна организация (СЗО). Докладът на ЕАОС отбелязва, че продължава да съществува разминаване между правните ограничения на ЕС за качеството на въздуха и насоките на СЗО.

Анализът се основава на последните официални данни за качеството на въздуха от над 4 000 станции за мониторинг в цяла Европа през 2018 г.

Според оценката на ЕАОС, излагането на фини прахови частици е причинило около 417 000 случая на преждевременна смърт в 41 европейски държави. Около 379 000 от тези смъртни случаи са настъпили в ЕС-28. 54 000 от инцидентите се дължат на азотния диоксид (NO2), а 19 000 на тропосферния озон (O3). (данните са от различни изследвания)

Според доклада на ЕАОС европейските, националните и местните политики и намаляването на емисиите в ключови сектори са подобрили качеството на въздуха в Европа. От 2000 г. насам емисиите от основни замърсители на въздуха са намалели значително.

Намалял е и броят на преждевременно починалите поради замърсяването от фини прахови частици - с около 60 000 души през 2018 г. спрямо 2009 г. 

„Данните на ЕАОС доказват, че инвестирането в по-добро качество на въздуха е инвестиция за по-добро здраве и продуктивност на всички европейци. Политиките и действията, които са в съответствие с амбицията на Европа за нулево замърсяване, водят до по-дълъг и по-здравословен живот, както и до по-устойчиви общества,“ заяви изпълнителният директор на ЕАОС Ханс Брюнинкс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови