България до Съвета на Европа: Домовете за хора с увреждания затварят врати до 1 януари 2035 г.

OFFNews 15 март 2021 в 12:48 1175 0

Съществуващите домове за хора с увреждания в България да бъдат закрити до 1 януари 2035 г. А домове за стари хора ще се реформират до 1 януари 2025 г., за да отговорят на изискванията за качество.

Това е отговорът на българските власти по доклад от края на м.г. на Комитета против изтезанията и нечовешко или унизително отношение или наказание, разпространен от Съвета на Европа, съобщи БТА. В доклада се отправяха препоръки за домовете за грижи за хора с увреждания у нас.

Предвижда се закриване на около 60% (41 от 70 домове) от домове за хора с увреждания до края на 2027 г., се посочва в отговора от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). От ведомството обясняват, че хората с психични разстройства и с умствена изостаналост от закритите домове ще бъдат пренасочени към други подходящи места.

В отговорите от близо 40 страници на МТСП и Министерството на здравеопазването се дават примери за предприети досега действия за подобряване на условията за живот на хората, настанени в социални домове или в държавни психиатрични болници. Отбелязва се, че на служителите там постоянно се припомня да не прилагат насилие, както и че са въведени известни подобрения в материалната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови