Байдън изпраща още оръжия на Украйна за $100 млн.

OFFNews 06 май 2022 в 21:58 1450 1

Снимка АП/БТА

Джо Байдън

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън да подпише нов пакет оръжия за Украйна на стойност най-малко 100 млн. долара още днес, съобщи Ройтерс, позовавайки се на четирима американски представители. Това е последният от поредицата американски трансфери, които помагат на Киев да отблъсне руската инвазия.

След нахлуването на Русия на 24 февруари Съединените щати са изпратили в Украйна въоръжение на стойност 3,4 млрд. долара, включително гаубици, противовъздушни системи "Стингер", противотанкови ракети "Джавелин", боеприпаси и безпилотни самолети "Призрак".

Източниците, пожелали анонимност, твърдят, че последният пакет вероятно ще включва повече боеприпаси за системи като гаубиците. Пентагонът твърди, че вече е изпратил около 184 000 артилерийски снаряда.

Съобщението за новия пакет военна помощ може да дойде в следващите 24 часа, допълва Ройтерс.

Новият транш от оръжейни доставки ще дойде от оставащите 250 млн. долара в рамките на инструмент за спестяване на разходите, който позволява на президента да разреши прехвърлянето на излишни оръжия от запасите на САЩ без одобрението на Конгреса в отговор на извънредна ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!