Байдън и Макрон заглаждат отношенията

OFFNews 29 октомври 2021 в 21:43 1668 1

Френският президент Еманюел Макрон и американският му колега Джо Байдън се опитват да загладят отношенията между двете страни, изострени заради сключения от САЩ миналия месец пакт за сигурност с Великобритания и Австралия. В резултат на това Австралия се отказа от покупката на френски подводници и Париж загуби от отменения договор над 60 млрд. долара.

На днешната среща между двамата държавни глави Макрон обяви, че трябва "да се гледа към бъдещето", съобщи Ройтерс. Това е първата среща между Макрон и Байдън от избухването на дипломатическата криза между Вашингтон и Париж.

Двамата разговаряха във Вила "Бонапарт" - посолството на Франция във Ватикана, в навечерието на предстоящата утре и вдругиден среща на върха на Г-20 в италианската столица.

САЩ нямат по-стар и лоялен съюзник от Франция, увери Байдън. Той допълни, че на света няма място, където двете страни да не могат да си сътрудничат, без да се извини официално. Само каза, че САЩ не е трябвало да изненадат така неочаквано най-стария си съюзник.

Преди срещата двамата лидери демонстрираха топли отношения, докато се поздравяваха, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сключеният през септември пакт предвижда Австралия да купи американски подводници, поради което тя се отказа от вече договорена сделка с Франция. САЩ обясниха, че този ход, след който тихоокеанският им съюзник ще бъде въоръжен с ядрени подводници от по-високо качество, ще позволи на Австралия да възпира по-добре навлизането на Китай в региона, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови