Австрийска крайнодясна партия иска еврокомисар по ремиграцията

OFFNews 11 юни 2024 в 21:12 1400 2

Херберт Кикъл

Снимка БТА/АП

Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл.

Крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) призова за назначаване на еврокомисар по въпросите на "ремиграцията", след като за първи път спечели първото място на избори в страната за Европейски парламент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това, което забелязах през последните няколко седмици по време на кампанията, е, че преди всичко се нуждаем от разумна миграционна политика, че има нужда от ремиграция. Нуждаем се от еврокомисар по ремиграцията", заяви на пресконференция генералният секретар на АПС Кристиан Хафенекер.

АПС, която в миналото три пъти е участвала в правителство със социалдемократите и консерваторите, твърди, че спорното понятие "ремиграция" е нейна идея. Неприложима при сегашното законодателство, "ремиграцията" цели масово експулсиране на чужденци и задължение за асимилация за натурализираните, отбелязва АФП.

През ноември миналата година радикалният лидер на АПС Херберт Кикъл за първи път заявява открито, че иска да лиши австрийците от чужд произход от гражданство и да експулсира тези, "които систематично отказват да се интегрират".

В съседна Германия среща по тази тема по същото време с членове на германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) провокира масови демонстрации.

АПС, основана от бивши нацисти, зае първо място на европейските избори в неделя с 25,4% от гласовете, постигайки безпрецедентна победа на избори в Австрия. Затова настоява да избере новия еврокомисар, когото Австрия ще изпрати в Брюксел в скоро време. Това обаче е прерогатив на правителството, съставено от коалиция между консерваторите, които заеха второ място (24,5%), и "Зелените".

АПС, която е фаворит за предстоящите в Австрия парламентарни избори, насрочени за края на септември, намира място в Европейския парламент в групата на "Идентичност и демокрация" (ИД), заедно с френската партия "Национален сбор", посочва АФП.

Неотдавна "Идентичност и демокрация" изключи АзГ от редиците си след редица скандали.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1915

    2

    Читателка

    12.06 2024 в 12:17

    Трябва да бъде разбрана тази политика - Австрия е на границата между стара Европа и новоприсъединените държави и там този проблем е крещящ. Австрия не признава двойно гражданство и може би за това е толкова социална държава..

    11024

    1

    Комита

    12.06 2024 в 11:54

    Нема да е излишно! Алтернативите са постепенно разграждане на националните държави и превръщането им в кочини или кървави сблъсъци между белите европейци и пришълците. Процесът все още е обратим без драматични последствия за която и да било от страните в назряващия конфликт.
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II