Ангела Меркел се обяви срещу корона облигациите

OFFNews 09 април 2020 в 18:51 2605 1

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че емитирането на съвместни европейски облигации, известни като "корона облигации", не би бил подходящ отговор при справянето с коронавирусната криза.

"Знаете, че аз не вярвам, че трябва да имаме общ дълг поради ситуацията в нашия политически съюз и затова отхвърляме подобна идея", заяви канцлерът, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

"Разговарях днес дълго време с италианския премиер Джузепе Конте и ние постигнахме съгласие, че има спешна необходимост от солидарност в Европейският съюз, който преминава през един от най-трудните си часове, ако не и най-трудният“, посочи Меркел.

Тя добави, че "има толкова много начини да се покаже солидарност" и се надяват, че ЕС ще успее "да намери добро решение".

"И Германия е готова за тази солидарност и се ангажира с нея. Благополучието на Германия зависи от това Европа да е добре. По отношение на това, кои инструменти са подходящи за тази цел, има различни гледни точки", отбеляза Меркел.

Междувременно бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер определи като безотговорно блокирането от страна на Нидерландия на съгласуван и солидарен европейски икономически отговор на кризата с коронавируса, предаде Франс прес, цитирайки негово интервю за в. "Либерасион".

Той уточни, че всякакво обединяване на дълговете може да се разглежда само по отношение на бъдещи заеми.

Да се блокира използването на Европейския механизъм за стабилност (ESM) само защото някой държи упорито, идеологически и благочестиво да се обвърже това с твърди условия, това е безотговорно, посочва Юнкер.

Изказваният и на двамата лидери идва в момент, в който европейските министри на финансите започнаха ново видеозаседание в опит за постигането на споразумение за общ отговор на икономическите последици от кризата с Covid-19, след като те не успяха да постигнат консенсус по време на 16-часови преговори във вторник вечерта и сряда сутринта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2905

1

ровччч

09.04 2020 в 19:54

Много удобно най-задлъжнелите държави в ЕС, като Италия, Испания, Франция и Португалия, искат да използват вируса за да си решат проблема с дълговете за сметка на всички в ЕС, но този път няма да мине номера.