Ангела Меркел не възнамерява повече да се занимава с политика

Разбира се, ще бъда малко тъжна, защото работата ми винаги е била и все още е удоволствие, казва отиващият си канцлер

OFFNews 07 ноември 2021 в 21:31 2155 0

Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел потвърди в интервю за "Дойче веле", че не възнамерява повече да се занимава с политика, след като напусне поста. 

"Що се отнася до въпроса какво ще правя... повече няма да се занимавам с политика. Вече казах, че първо ще си почина известно време, а след това ще видим какво ще ми хрумне. Мисля, че други планове ще се появят по-късно. Просто през годините бях напълно съсредоточена върху програмата, която ми беше възложена, и винаги трябваше да съм нащрек", заявява тя.

Според нея "една от задачите на правителствения ръководител е да реагира незабавно, ако нещо се случи". "А сега ще видя какво бих искала да правя. Това ще стане ясно едва след няколко месеца", добави Меркел.

"Разбира се, ще бъда малко тъжна, защото работата ми винаги е била и все още е удоволствие", признава Меркел.

И допълва, че има хора, които не са много доволни от нейната политика. Но в преговорите, включително с правителствените ръководители на приятелски държави, винаги е действала с оглед на интересите на Германия.

"Но това, което ни обединява, разбира се, е общата ни ценностна система, общата ни представа за демокрацията. Но също така искам да кажа, че ако някой има напълно различно виждане за света, все пак трябва да се изслушваме взаимно. Защото ако не се изслушваме взаимно, няма да можем да намерим решения", подчертава Ангела Меркел.

Позовавайки се на основните правила на политиката, тя продължи, че "изкуството да се прави политика се състои, наред с други неща, в това да не се правят твърде много предварителни планове и да не се поемат твърде много ангажименти, които по-късно трябва да се отменят. На въпроса откъде черпи енергия, тя отговаря, че я черпи от "природата, от работата в градината, понякога просто от възможността да се изключи".

Ангела Меркел ще изпълнява задълженията си до сформирането на ново правителство. Очаква се наследникът й на поста канцлер да бъде избран в началото на декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови