Европейският граждански форум награди „Комикси за равнопоставеност“

ОFFNews 29 октомври 2015 в 18:31 1465 0

Проектът „Комикси за равнопоставеност“, реализран у нас от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) получи наградата за Европейско демократично гражданство на Европейския граждански форум. Наградата се връчва за важни обществени инициативи, които подобряват живота на общностите чрез утвърждаване на демокрацията, социалната справедливост и универсалния достъп до права.

Проектът бе отличен в категория „Медийна инициатива на годината“ , а наградата бе връчена на 22 октомври в сградата на Съвета на Европа на Марта Мелони програмен директор на Africa e Mediterraneo и Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ. Официалната церемония по награждаването бе част от Европейските граждански дни, които се организират от Европейския граждански форум от 2008 г. насам.

Целта на „Комикси за равнопоставеност“ е да насърчи развитието на европейско общество чрез зачитане на основните човешки права и да подкрепи борбата срещу расизма, нетолерантността. През 2014 г. ФРГИ организира изложба „Комикси за равнопоставеност“, включваща 32 комикса на автори мигранти, адаптирали се към условията на живот в новата страна и сблъскали се с трудностите, езикът на омраза и расовата дескриминация. Комиксите бяха събрани в три категории - Стереотипи, Борбата срещу расизма, Истории за миграцията.

През април и май 2014 година, ФРГИ проведе и два тематични уъркшопа. В тях повече от 50 участници дискутираха проблемите, основани на дискриминацията, участваха в интерактивни игри, научиха какви са специфичните начини за визуализиране на идеи чрез комикси и участваха в конкурс за комикси. Най-добрите бяха популяризирани на сайта на фондацията.

През септември 2014 г. „Комикси за равнопоставеност“ бе отличен и с наградата „Междукултурна иновация 2014“ на Алианса на цивилизациите на Обединените нации (UNAOC).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки