Страната, в която вече всички са милионери

Днес всички венецуелци са милионери, но едва свързват двата края. Средната месечна заплата възлиза на 5,5 млн. боливара, което е равно на долар и половина. Как се стигна дотук? Интервю с икономиста Рафаел Гонсалес

Хосе Оспина, DW 26 юли 2018 в 20:36 13033 3

Дойче Веле: Хиперинфлацията е равносилна на държавен банкрут. Във Венецуела онова, което в началото на 2018 година е струвало един боливар, в края на годината ще струва един милион боливара. Какви са причините за тази невероятна инфлация?

Рафаел Гонсалес: Наложеният от венецуелското правителство валутен контрол, който определя всички цени въз основа на еднократна оценка. Това предизвика катастрофата, която изживяваме в момента. Понастоящем за един долар хората във Венецуела плащат 2,5 млн. боливари. Това е 17 пъти повече от официалния обменен курс. Премахването на строгия валутен контрол обаче е напълно неприемливо за правителството.

Дойче Веле: Какви са последиците за хората във Венецуела?

Рафаел Гонсалес: Месечната заплата в страната възлиза на 5,5 млн. боливари. Това са приблизително 1 щатски долар и 50 цента. Килограм месо струва 10 млн. боливари или близо 3 долара. Най-ниската цена за един хляб на остров Маргарита възлиза на 1 милион и 400 хиляди боливара. Фантастичните цени във Венецуела са лишени от всякаква логика. Над половината от работещите на минимална работна заплата не могат да живеят от нея.

Дойче Веле: Защо правителството държи на своята валутна политика?

Рафаел Гонсалес: Правителството казва, че валутният контрол пресича изтичането на валута от страната, но всъщност стана точно обратното. Твърдата валута изтича, а хората обедняват.

Дойче Веле: Предишният президент Уго Чавес още в началото на мандата си одържави чуждестранните и венецуелските фирми, за да започнат да произвеждат, както той казваше, за народа. Какво стана всъщност?

Рафаел Гонсалес: Национализацията на фирмите е другата причина за настоящата катастрофа. Днес Венецуела не произвежда практически нищо. Нито аграрни, нито индустриални продукти. Венецуела живее в един абсурден свят. Правителството национализира циментовата индустрия и сега нямаме цимент; то национализира фирмите за производство на кафе и сега ние нямаме кафе; национализира захарните фабрики и вече нямаме захар.

Дойче Веле: Как стоят нещата със снабдяването с хранителни продукти?

Рафаел Гонсалес: Това е още един абсурд в делника на венецуелците. Без пакетите с основни хранителни продукти "CLAP", отпускани от правителството, много хора не биха имали с какво да се прехранват. CLAP e съкращение на "Снабдителен и производствен комитет". За да получат такива пакети, венецуелците трябва да притежават въведения от правителството на Мадуро "отечествен паспорт" (Carnet de la Patria).

Дойче Веле: Какви са вашите предложения за излизане от кризата?

Рафаел Гонсалес: Предложих да се въведе нова валута, която да съответства на стойността на долара, както навремето направиха Бразилия и Аржентина. Наред с въвеждането на валута, чието покритие да са златото и отчасти нефтените резерви, трябва да се възстанови свободата на валутната търговия. Само че без политически промени в страната излизане от кризата не е възможно.

Пабло Рафаел Гонсалес е венецуелски иконом, философ и политолог. Бил е съветник в палатата на депутатите и в сената.

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

мими

10.08 2018 в 16:51

hissarion Нямате никаква представа от истината.Колумбия никога не е заплашвала Венецуела. Правителството на Венецуела е вече 19 години на власт, провежда ежедневен геноцид към своя народ, умират хиляди хора от недохранване и липса на медикаменти. Страната е център на наркотрафик на държавно ниво ( вицепрезидент), и е център за обучение на терористи. Опозиция отдавна няма, всички са в затвора или зад граница. Страната не произвежда веше нищо, има над 9.000.000 % инфлация за тази година, и мизерията е пълна. Няма ток и вода, заплата 1 долар на месец. Преди Чавес Венецуела беше малък рай на Карибско море.

10571

2

Hissarion

31.07 2018 в 09:41

Този "експерт" и другите като него удобно забравят, че Венецуела е подложена на санкции и международна изолация. Световният полицай и съседна Колумбия заплашват с военна интервенция страната. "Опозицията" през няколко години опитва въоръжен преврат. Всичко това е съчетано с ниските изкупни цени на петрола. А защо? Венецуела не е превзела чужди територии, не е спонсорирала Ислямска държава, не осъществява геноцид върху част от населението си, не провежда ядрени опити. Петролът в случая е проклятие.

13214

1

XR4

26.07 2018 в 21:12

Добре дошли в комунизма!!!Много внимателно да четат хората под 35год възраст и татоносталгиците.Венецуела е нагледен пример!
пп.Ако ме не лъже памет, Венецуела е шестия по големина производител на петрол.