Предложението на МОК за връщане на руснаци и беларуси предизвика вълна от недоволство

OFFNews 29 март 2023 в 20:53 3080 2

МОК, Русия, Беларус

Снимка Getty Images

Предложенията на МОК срещат съпротива

Направеното от МОК предложение за постепенното завръщане на спортисти от страната-агресор Русия и помагача им Беларус в международния календар предизвика вълна от недоволство.

Вчера президентът на МОК Томас Бах представи предложението към международните федерация руснаци и беларуси да бъдат допуснати, но под неутрален флаг и при условие, че не подкрепят водената от Владимир Путин агресия срещу Украйна.

Другото условие е спортистите да не са част от военна организация на двете страни. Масова практика е спортисти да бъдат военизирани, за да получават някакви привилегии. От руския биатлон веднага обявиха, че ще направят постъпки техните спортисти да бъдат отписани от военните списъци.

Компромисното на пръв поглед решение на МОК отприщи негативни коментари в Украйна и коалицията от подкрепящи я страни. Легендарният боксьор Владимир Кличко директно заяви, че Бах "служи на руските интереси".

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки също нападна остро МОК. Той определи решението като "срамно" и добави, че страната му ще организира акция за преразглеждане на това решение.

"Ще направим коалиция от държави, които ще изискат от МОК да оттегли това лошо и напълно погрешно решение", заяви Моравецки.

В Русия пък се направиха на недоволни, въпреки постигнатият пробив за завръщане на голямата сцена. Тези предложения имат "елементи на дискриминационно отношение", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков и обяви, че Русия ще защитава интересите на своите спортисти по-всякакъв начин.

Колоритната говорителка на Външното министерство Мария Захарова също не подмина темата. "Това е опасен и престъпен фарс, защото може да засегне и други сфери. Това е проява на ксенофобия, национална ненавист и нетърпимост по етнически признак. Извършва се експеримент над същността на човека", изрази така недоволството си Захарова в ефира на пропагандисткото радио Спутник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

29.03 2023 в 23:16

Закривай!
Олимпийските игри станаха пародия на идеята на Кубертен.

3767

1

Име на профила

29.03 2023 в 21:01

Титаническа битка между МОК и ФИФА коя организация е по-корумпирана.