Тома Белев: От 10 години не е имало такъв пожар на Витоша

OFFNews 02 юли 2012 в 11:22 3192 5

Тома Белев   Снимка: Сергей Антонов
Тома Белев Снимка: Сергей Антонов

През последните 10 години във Витоша не е имало пожари с такава големина, заяви екологът и бивш директор на природен парк „Витоша“ Тома Белев, цитиран от агенция "Фокус". 

Всяка година има пожари, но те не са били в такива размери като този, който все още бушува над село Бистрица, обясни той.

80 пожарникаря, 70 горски служителя и 54 доброволци, включително и от OFFRoad-Bulgaria.com, гасят пожара, лумнал вчера в резервата „Бистришко бранище“ на Витоша. Мястото на пожара е труднодостъпно. Той се намира на около 2 часа пеша от центъра на Бистрица и на един час на слизане от хижа „Физкултурник“.

„Лично аз съм гасил един по-голям пожар. Но това бяха 40-50 дка тревна площ, а това, на което сме свидетели сега, е 40-50 дка гора“, каза Белев.

Белев определи реакцията на "Пожарна безопасност и защита на населението" като адекватна. Те са успели да ограничат разрастването на пожара веднага, след като успели да стигнат до мястото.

За колко време ще бъде овладяна ситуацията с пожара зависи най-вече от вятъра, категоричен е екологът. „Ако е тихо времето, със сигурност по-лесно се гаси. Мястото е труднодостъпно, което допълнително усложнява нещата. В момента са се включили два вертолета. Досега това не се е случвало с пожари на Витоша и дава по-голяма надежда за по-лесно справяне с пожара“, допълни той.

Според Тома Белев върху парка няма да бъдат нанесени щети, с изключение на вече опожарената част.

Развитието на акцията по гасенето на пожара, в която се включително доброволци от OFFRoad-Bulgaria.com, можете да следите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews