Скандал между социолозите заради мистериозно изследване

OFFNews 28 март 2013 в 13:20 6886 19

Изследването е публикувано днес на първа страница на в.
Изследването е публикувано днес на първа страница на в. "Преса"

Мистериозно изследване за нагласите за предстоящите избори, будещо сериозни съмнения за достоверността, предизвика скандал между български социолози.

Изследването е публикувано днес на първа страница на в. "Преса". В материала се твърди, че то е било направено от американска фондация, а после данните били потвърдени от френско изследване. Според изследването, на изборите на 12 май ГЕРБ щели да вземат 30% от гласовете, а БСП - 16%.

Данните се разминаха тотално с тези, представени от българските експерти в областта през последните седмици.

"Преса" не цитира нито коя е въпросната фондация, нито кои са френските социолози. Пише, че проучването било направено "със знанието на американското посолство у нас". От посолството нито потвърждават, нито отричат това.

Данните бяха припознати от Мира Янова от Института за социални изследвания и маркетинг.

Тя обяви пред Би Ти Ви, че Институтът за социални изследвания и маркетинг стои зад тези данни. Пред БНР допълни още, че изследването им сочело, че ако изборите бяха днес, партия на протестиращите би взела 5.4%, ДПС - 6% (5% от България и 1% от чужбина), "Атака" - 4.4%. При Меглена Кунева с "Движение България на гражданите" имало негативна тенденция, а Институтът за социални изследвания и маркетинг им давал 2.7% от гласовете. Останалите нямат шанс да влязат в парламента, заяви Янова.

Тя не уточни нито коя е американската фондация, нито кои са французите.

"Никакви американци и никакви французи не са извършили това изследване. Това трябва да е направено от българи", гневно заяви социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Според него колегата му Мира Янова си измисляла разни неща и обикаляла из редакциите на телевизии и вестници.

Основателят на ББСС “Галъп Интернешънъл” Кънчо Стойчев заяви гневно пред БНР:

"Искам на 13 май, когато се види, че ГЕРБ нямат абсолютно мнозинство, медиите да решат: повече това лице по медиите - не!", заяви той, имайки предвид Янова.

"Срамотно е това, което слушаме", коментира той изследването, цитирано от нея.

"Аз никога не се явявам на едно място с това лице. Ние не сме в една професионална общност", заяви още той.

Социологът Кольо Колев заяви, че Мира Радева оглавявала агенция ЕЖК – "Една жена каза". "Не обвинявам Мира Радева, тя си е в правото да обикаля и да пуска слухове. Учудвам се на вестник "Преса", че е се е хванал на нейните лакардии. След като се стигна до ниво да си промени името на агенцията, никой не ù вярва. Накрая потъна в абсолютна анонимност", каза още Кольо Колев.

Проф. Михаил Константинов също се усъмни в данните: "2:1 за ГЕРБ, това за мен е в сферата на фантастиката, по-скоро приемам съотношението между основните политически сили да е 3:2 в полза на бившите управляващи", коментира за "Преса" той. "БСП я очаква погром на вота и тя си го знае, а ДСБ ще остане извън парламента", заяви още Константинов.

"Не знам за такова изследване и не вярвам на тези цифри", заяви социологът Юрий Асланов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!