НЗОК въвежда електронна рецепта в средата на 2014 г.

Вероника Шербанова 02 юли 2013 в 19:54 3102 0

Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС
Пламен Цеков, бивш управител на НЗОК. Снимка БГНЕС

Електронната рецепта ще заработи най-вероятно в средата на следващата година. Това заяви управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков. 

Проектът за въвеждането на електронна рецепта е за 200 000 лева. Той е стартирал в края на 2012 г. и трябва да бъде готов в края на тази година. 

След това разработената програма ще трябва да бъде въведена при всички общопрактикуващи лекари и фармацевти, като ще се проведат и обучения, за да може да се използва системата. Очаква се този етап да отнеме още няколко месеца, обясни Цеков.

След като заработи системата за електронна рецепта, личните лекари ще изписват рецепта на компютъра си, като копие от нея ще получава и пациентът. Рецептата ще съдържа уникален код или баркод, с който всеки фармацевт ще може да разчете рецептата в системата на НЗОК.

След като пациентът получи медикаментите, записани в рецептата, това също ще бъде отразено в общата система. 

По думите на Цеков електронната рецепта ще намали многократно времето за обслужване в аптеките. Освен това ще отпаднат и някои от протоколите за пациентите с редки или хронични болести. Очаква се и да се намалят до минимум грешките при изписването на лекарства. 

Промяната на софтуера, който използват личните лекари и фармацевтите, ще се извърши безплатно и няма да се налага да заплащат за по-високи ежемесечни абонаменти, допълни Цеков. 

Въвеждането на електронната рецепта ще може да стане само с подписване на нов Национален рамков договор. Председателят на Българския лекарски съюз обаче заяви, че преговори за нов рамков договор ще започнат само след оставката на Пламен Цеков.  

Ако оставката ми е залогът за въвеждането на електронната рецепта, ще си я подам още в края на годината, обяви Цеков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови