Нови цени и правила за паркиране в София от септември

OFFNews 08 март 2012 в 16:42 9826 1

Паркиране в София на нови цени. София: БГНЕС
Паркиране в София на нови цени. София: БГНЕС

Новите цени и правила за паркирането в центъра на София бяха приети окончателно днес от Столичния общински съвет (СОС). Те ще влязат в сила от септември тази година, с малки изключения.

Сегашната синя зона ще бъде разделена на синя и зелена. Първата по-скъпа зона ще обхваща карето между булевардите "Ал. Дондуков", "Васил Левски", "Ген. Скобелев" и "Христо Ботев". Там ще се плащат 2 лв. за час престой. Зелената зона ще е в ринг около синята и ще е между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Данаил Николаев", "Опълченска", "Ген Столетов" и "Пенчо Славейков".

В зелената зона паркирането ще струва 1 лв. за час.

Общинарите решиха работното време на двете зони да е от 8 ч. до 19 ч. (сега е от 8.30 ч. до 18.30 ч.) Първото предложение беше да се плаща за паркиране от 8 ч. до 20 ч., а после имаше предложение за работно време до 19.30 ч. В събота ще се плаща от 8 до 14 ч., но само в синя зона. Последно паяци все пак ще вдигат колите от синя зона, ако не са си платили, но само вечер след 19 ч. Те ще прибират автомобилите със скоби.

Първоначално имаше идея паяците да не влизат в зоната, а да се налагат по-високи глоби за премахване на скобите. Цената за махане на скоба се увеличава от 10 лв. на 30 лв.  Освен това за всеки час, в който гумата е била блокирана, ще се плащат 2 лв. за синя зона и 1 лв. за зелена. Репатрирането с паяк също поскъпва от 30 на 60 лв. Безумие е 20 паяка да обикалят центъра на града от 19 ч. до 20 ч. и да блокират още повече натовареното движение в този час, коментира общинският съветник Атанас Свиленов (БСП).

За живеещите в центъра ще има годишен абонамент за една кола от 150 лв. за синя зона и 100 лв. за зелената зона. За втора кола на едно семейство цената ще е три пъти по-висока - 450 лв. и 300 лв., реши общинският съвет. Вили Лилков от ДСБ, който живее в центъра, предложи да няма различни цени за първа и втора кола, но това не беше прието.

Възможността за абонамент за втори автомобил не е услуга, идеята е чрез цената да ги откажем, обясни шефът на общинската транспортна комисия Радослав Тошев. По думите му имало идея въобще да няма опция за втори автомобил.

Лилков предложи още да бъде премахната възможността за служебен абонамент за автомобилите на офисите и банките в двете зони за платено паркиране, но това не получи одобрението на мнозинството.

Цената на служебния абонамент се вдига от сегашните 375 лв.  на месец за кола на 450 лв. за зелена зона и 650 лв. за синята зона.

Заедно с новите цени и правила за паркиране СОС прие и нови цени на документите за пътуване в градския транспорт. Билетът за еднократно пътуване запазва цената от 1 лв. Администрацията на общината се опита да премахне едномесечната карта за една линия, която е много изгодна, но по настояване на съветници от всички групи, тя остава. И в бъдеще цената й ще е 23 лв., но ако е поименна и ще е 28 лв., ако не е поименна.

От септември, когато ще тръгне и втория лъч на метрото, ще има карта от 35 лв. за двете линии на подземната железница.  Тогава обаче ще бъдат ощетени хората, които ползват само едната линия на метрото, защото и те ще плащат 35 лв. вместо сегашните 23 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови