E.coli в сладоледа

OFFNews 25 юли 2012 в 19:45 3414 2

3 от 10 сладоледа са реално опасни за консумиращите. Снимка: Flickr
3 от 10 сладоледа са реално опасни за консумиращите. Снимка: Flickr

Сладоледът във фуния, който се продава по улиците и се слага с лъжица или от машина, в голяма част от случаите съдържа бактерията Ешерихия коли (E.coli), чиято разновидност уби няколко десетки жители на Германия и Франция миналата година.

За опасността сигнализира д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. За да бъде проверено това твърдение, утре OFFNews.bg ще вземе 10 проби от различни търговци* в столицата и ще ги даде за изследване в центъра, като резултатите ще бъдат готови след около 3 дни.

„По принцип Ешерихия коли може да се определи като индикатор на хигиенното състояние, но в сладоледите не би трябвало да я има заради минусовите температури“, пояснява д-р Иванов.

„Наличието на бактерията е допустимо в меса или млечни продукти например, като обикновено допустимото количество е 1000 клетки на грам. В т.нар. „специални“ храни като бебешките и детските не би трябвало да има изобщо“, допълва Иванов.

Причината опасността от E.coli да съществува за сладоледите е, че там обикновено се ползва лъжица, която само се топи във вода отново и отново, а и витрината със сладоледите е постоянно отворена. Що се отнася до крем-сладоледа от машини, частите на въпросните машини далеч не се мият достатъчно обстойно и достатъчно често.

Самата бактерия Ешерихия коли в общия случай не е опасна, но има и патогенни щамове. Такъв е щамът О104:Н4, който плъзна из Европа миналата година и уби над 30 души в Германия, около 5 във Франция и още няколко в други държави.

Основният проблем обаче е, че наличието на E.coli е показател, че в продукта може да виреят и други, далеч по-опасни бактерии като листерията, салмонела и стафилококи.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Имената или местоположенията на търговците няма да бъдат споменавани, защото целта не е да се нападат конкретни лица и фирми, а да се подтикнат към по-добра хигиена и добри практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови