Държавата продава на ТИМ 160 дка от летище София без търг

Последна промяна на 05 март 2013 в 15:18 44372 49

Летище София
Летище София

Правителството в оставка ще продаде без търг малко над 160 декара в местността „Летищен комплекс София“ на авиокомпанията „Хемус ер“. Това решение взе кабинетът на заседанието си в петък. В съобщението на правителствената пресслужба обаче не се споменава цена – тя ще бъде определена чрез пряко договаряне, се казва в информацията.

Сега имотът е собственост на държавната компания „Летище София". Той е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница.

Авиокомпанията е собственик на идеални части от имота и е поискала да купи останалите „свободни идеални части“. Интригуващ мотив за продажбата на терена е и „интензивното и разкъсано застрояване върху терена“, които затрудняват държавната компания да строи в него сгради и съоръжения, и да печели от него. В момента държавата няма икономическа изгода да го стопанисва, се казва още в съобщението.

„През последните години авиокомпанията е реализирала мащабни инвестиции в изграждането и развитието на съвременен център за техническо обслужване на самолети Boeing и Airbus, като е декларирала намерението си за осъществяване на бъдещи съвместни проекти с „Летище София“ ЕАД“, завършва пресинформацията.

Хемус ер“ е собственост на „Бългериан еъруейз груп“, чийто едноличен собственик е „Химимпорт“ на групировката ТИМ.

OFFNews потърси за коментар за предстоящата сделка министерството на транспорта – дали ведомството е предложило конкретна цена, но все още няма отговор. Справка в агенциите за недвижими имоти показва, че цената на квадратен метър в парцелите в регулация в района на софийското летище в момента достига до 300 евро.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2013 в 18:25

Инвестирала е "Луфгханза" за ремонтно хале и стенд за изпитване, аман от "рАЗБИРАЧИ"....Четири години концесионерите на летищата Варна и Бургас прибираха таксите "сигурност" които изработваха служителите от "Гранична полиция" които са в размер на 10 евро на пътник и при 3 000 0000 пътника на година се сещай какво става... Въпреки Европейски Регламент №30 от 2008г., който задължава таксата да отива у този който прави проверката....и при нарушения ЕК да прави законодателни промени....с колко е ощетен бюджета, че се не сещам?

10.03 2013 в 22:27

пише "Справка в агенциите за недвижими имоти показва, че цената на квадратен метър в парцелите в регулация в района на софийското летище в момента достига до 300 евро."

09.03 2013 в 13:56

Да им продават, те да строят, да харчат и след това ще искаме преместване на летището извън града.В коя държава летището ти е над главата?Всеки може да бъде прецакан.Винаги има и по-умни.

09.03 2013 в 08:56

ЗАЩО ПЛАМЕН СЕ ЗАПАЛИ ,ЗАРАДИ ТЕЗИ МУТРИ ЛИ ?И КАКВО ПОСЛЕДВА 160 ДК.ПЛОЩ ДО СОФИЯ КАТО БОНУС ЗА "ДОБРЕ СВЪРШЕНА РАБОТА"КАК ЩЕ СЕ ОПРАВИМ В БЪДЕЩЕ,СЛЕД КАТО САМО СИ ПИШЕМ И ГОВОРИМ,А ТАКИВА МУТРО-ГРУПИРОВКИ СИ ЖИВУРКАТ НАГЛО И БЕЗНАКАЗАНО-"КЕРВАНА СИ ВЪРВИ,КУЧЕТАТА ГО ЛАЯТ"ТЕЗИ СЪЩИТЕ ЩЕ ПОДСИГУРЯТ ПЛАТЕНИ ГЛАСОВЕ НА ГЕРБ В СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ-НЕГРАМОТНИ И ГЛАДНИ ХОРА ЛЕСНО СЕ КУПУВАТ!!

09.03 2013 в 08:29

Авиокомпанията в Татарстан фалира преди година. За това се писа и в българските медии. А банката и застрахователната компания.... то и в България няма толкова малки като активи.

08.03 2013 в 23:34

Незнам за какви строежи приказваш... но така като гледам... явно ТИМ... са решили да си направят голям канал за наркотици,оръжие и прочие... Невиждам за какво друго могат да строят..иначе евалрка им давам...взимат си всичко което поискат и никой неможе да ги спре ! :)

08.03 2013 в 23:27

Това са наши слатински земи и ще ги дадем на когото си искаме. Всеки да реве на неговите си гробища.

08.03 2013 в 13:17

И какви мащабни инвестиции прави - краде имот от държавата за жълти стотинки и го апортира за милиони в Луфтханза техник - доста прозорливо, как не съм се сетил за тази много сложна делавера!!!

08.03 2013 в 13:13

А ти наясно ли си за какви пари става въпрос и че България Ер(разбирай ТИМ и ХемусЕР) дължат 42 млн. лв. на Летището и сега държавата - ГЕРБ им харизва имот за мин. 50млн. лв и то за жълти стотинки.
Ако ти се чете и коментира - чети нещата до край!!!

07.03 2013 в 14:46

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват!