Частна фирма прибирала наем в София вместо кметството

Александра Маркарян 22 ноември 2012 в 18:59 1821 1

Частна фирма прибирала наема от лампите в София, които са собственост на общината. Снимка: БГНЕС
Частна фирма прибирала наема от лампите в София, които са собственост на общината. Снимка: БГНЕС

4 години - от 2008 г. до 2012 г., частната фирма "Улично осветление"  е прибирала наема от мобилните оператори, които са сложили станциите си на уличните лампи, собственост на Столичната община.

Това стана ясно от питане на общинския съветник Вили Лилков (ДСБ) към кмета Йорданка Фандъкова на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС).

"Улично осветление" беше приватизирано през 2007 г. и като частна фирма отговаря за поддържка на уличните лампи в София, самите лампи обаче останаха собственост на общината.

От отговора на Фандъкова до Лилков става ясно, че действително частната фирма е събирала наем от мобилните оператори и освен това токът, ползван от тях, е бил за сметка на общината.

По изчисления на администрацията на общината става въпрос за 1.5 млн. лв., но те ще бъдат опростени на "Улично осветление", защото е направило инвестиции в пребоядисване и ремонти.

"Това е все едно да си дадеш къщата под наем, някой да я боядиса и да я преотдава под наем без твое разрешение. А, тези 1.5 млн. лв. са изчислявани със същата "Елка", с която са смятани сбърканите лихви за "Карат-С", коментира Вили Лилков. Според него сумата е много по-голяма.

Фандъкова призна, че благодарение на Лилков е открита схема, от която губи общината и обеща да го включи в комисия, която ще разследва казуса.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови