Медиана: Правителството получава оценка 3,22, всеки втори българин иска ново управление без ГЕРБ

Нинова и Манолова догониха по рейтинг Борисов

OFFNews 18 декември 2020 в 15:08 8491 0

Средната оценка за правителството към момента по шестобалната система е 3.22. Най-одобряваният политик в държавата е президентът Румен Радев, а Мая Манолова и Корнелия Нинова се изравняват с Борисов по рейтинг. 

Това показват данните от изследване на агенция Медиана на Кольо Колев, проведено от 12 до 17 декември с 954 души чрез пряко стандартизирано интервю, което е представително за пълнолетното население на страната. 

Рейтинг на политиците(в проценти)

РУМЕН РАДЕВ 58
БОЙКО БОРИСОВ 32
МАЯ МАНОЛОВА 32
КОРНЕЛИЯ НИНОВА 32
СЛАВИ ТРИФОНОВ 28
КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ 21
ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ 17
МУСТАФА КАРАДАЙЪ 15
ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ 14
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА 12
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ 8
ВОЛЕН СИДЕРОВ 7

Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт - 52% желаят ново управление без ГЕРБ, 19 % са за запазване на сегашното управление. Засиленото желание за промяна обаче засега рефлектира слабо върху основната опозиционна партия БСП и се насочва предимно към „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство - 42 % заявяват, че все още не са решили твърдо за кого да гласуват.  

А АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ?

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 19.7 ГЕРБ 18.5 „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ 13.0 ДПС 8.3 ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ (ВМРО/НФСБ) 3.6 ИЗПРАВИ СЕ. БГ* 3.7 ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 2.6 ВЪЗРАЖДАНЕ 1.7 ВОЛЯ 1.2 „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ“ 1.2 АБВ 1.2 ЗА ДРУГА ПАРТИЯ** 1.9НЕ БИХ ГЛАСУВАЛ 23.4

*Към резултатът на „ИЗПРАВИ СЕ.БГ“ е прибавен и този на „ДВИЖЕНИЕ 21“. **Партии с резултат под 1%“.

Към момента четири политически формации могат да са сигурни че ще влязат в парламента – ГЕРБ, БСП, „Има такъв Народ“ и ДПС. Патриотите, Изправи си БГ и Демократична България имат своите шансове, но към момента трудно могат да са сигурни за своето представяне.  

Ситуацията изглежда по следния начин – Управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта; Раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции - с разлика от 1%, но и двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление. ГЕРБ обаче, както се вижда, не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници. Потенциалните алтернативни формации пък се стремят към ясно дистанциране от БСП.  

54% от хората очакват новата година със страх. Корона кризата е нанесла тежък икономически удар върху българите и е стопила голяма част от резервите, с които те посрещнаха първата вълна. Над 40 % декларират силно намаление на семейните доходи; 21 % заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода, храна; 12% са загубили работата си, а на 19% са им намалили заплатата.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на главния прокурор Иван Гешев – едва 16% декларират, че действията му вдъхват доверие, 50% декларират разочарование.

Едва 20% са твърдо „за“ ваксинирането, 43% са против, а 37 % се колебаят. Очевидно, разнопосочните послания по темата корона-вирус са дали отражение и сега хората ще трябва да решат дали да вземат мерки срещу „грипчето“ или да се доверят на медицинските специалисти, коментират от Медиана. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови