Висящите градини на Бургас

18-етажната жилищна сграда до Морската градина е вдъхновена от работата на световно известния архитект Заха Хадид

Димитър Шаренков 23 декември 2016 в 09:44 11503 3

Бургас ще се сдобие с архитектурен шедьовър, който спокойно може да носи подписа на световно известния архитект Заха Хадид, първата жена, спечелила престижната награда "Прицкър". Сградата, която ще се извиси през 2018 година в комплекс „Лазур“, в непосредствена близост до Морската градина на Бургас, е доказателството, че у нас също може да се създава архитектура с иновативна визия. Умно и красиво интегрирана в общата среда, тя е в изключителна хармония едновременно с града и природата. На 23 970 кв. м разгърната площ ще има 126 луксозни апартамента, 9 офиса, 153 подземни паркоместа на три подземни нива.

Осемнайсетте етажа наподобяват морски вълни, които се разминават красиво в пространството. Архитектурата е уникална за България с меки извити форми от стъкло и бетон, с ефирни партерен и първи етаж и разширяване на етажите с увеличаване на височината на сградата.

Екипът, разработил архитектурния шедьовър, е търсил вдъхновение от световно известни архитекти като Заха Хадид, Даниел Либескинд, Стефан Бениш. Целта е в Бургас да се проектира сграда, която всеки би могъл да види в Хонг Конг, Дубай, Милано или Лондон. Използвани са сложни форми, големи конзоли и елементи като извити стъклени парапети, а при изграждането на обема роля има и светлосянката. Материалите са най-новото, до което има достъп световното строителство в момента. Така се постига не само неповторима визия, но и по-добра функционалност. Почти всички апартаменти в сградата ще имат гледка към морето, а вътрешното им пространство ще бъде оптимизирано.

Инвеститорите от „СК“ ООД целят да построят сграда, която е на световно ниво и която да се превърне в емблема на Бургас и да зададе висок стандарт в модерното жилищно строителство в страната. Конкретният проект в комплекс „Лазур“ ще бъде представен на известни архитектурни конкурси в Европа и САЩ.

Освен в общите площи, озеленяване присъства и вертикално по етажите на външната фасада на сградата на няколко нива, проектирани като покривни градини. От там идва и аналогията с „висящите градини“. В концепцията на проекта са предвидени и слънчеви панели на някои от покривните тераси, захранващи сградата. Осигурена е достъпна среда за лица в неравностойно положение, като три от апартаментите са адаптирани специално за хора с увреждания.

На фона на напрежението, свързано с презастрояването в други градове на страната, сградата задава и добър пример за облагородяване на общите пространства и ползи за всички живеещи в района. Предвижда се осигуряване на нови зелени площи в околността, както и изграждане на детска площадка, която да бъде използвана от всички, живеещи в комплекс Лазур. Предвидени са две нови улици, а освен подземния паркинг за живеещите в новата сграда, ще бъдат осигурени и над 200 наземни паркоместа, които ще могат да се използват свободно от жителите на квартала.

------

 Авторът е архитектът на сградата

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  16193

  3

  SC

  23.12 2016 в 19:47

  А, и бих посъветвал човека, фотошопирал двата блока на заден фон да се постарае малко повече. Все пак, работи по архитектурна визуализация и се очаква да го направи професионално, а не с краката си.

  16193

  2

  SC

  23.12 2016 в 19:41

  „Лазур“ е един от най-гъсто застроените комплекси в Бургас, особено в частта край морската градина. Единствения начин да издигнат такова архитектурно чудо(вище) е да съборят нещо друго или да го построят в самата морска градина. Но при всички положения хората от съседните блокове няма да са доволни.
  Чудно ми е кой и колко е инвестирал в сметките на кмета и общинарите...

  12026

  1

  Dimitar Tilev

  23.12 2016 в 10:49

  Заха Хадид я има два пъти, а архитекта на сградата 0.
   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София