Шефът на Уолтопия: Не искам България да приема еврото

Ивайло Пенчев Последна промяна на 24 февруари 2020 в 09:19 14547 16

Не искам България да приема еврото.

Отказът от национална валута по същество е отказ от суверенитет.
Отказ от свобода.

И избор на безотговорност.

Нека някой друг се грижи за паричната ни политика. Не ние. Защото ние не си вярваме, че можем.(Да валутният борд е същото. Но решенията относно валутният борд са наши и винаги ще бъдат наши.)
Склонността на българите да търсят външни решения на проблемите не е от вчера.
Освобождението от властта на Османската империя става с чужда помощ. То по-скоро е страничен резултат от враждата между две империи, маркетиран по-късно като освободителна война.

Веднага след освобождението от турско управление, българите сами си избират за цар друг чужденец, който няма нищо общо с нашия народ.

По-късно, когато историята отново ни поставя в трудно време си избираме да бъдем васали на Съветския съюз. Отново, защото нямаме вяра, а може би и воля да се самоуправляваме.

През 2007 година за пореден път с огромен ентусиазъм и надежда се присъединихме към най-новата кандидат империя в човешката история, очаквайки, че чуждите управници ще се погрижат за нас по-добре отколкото самите ние.

Нещо повече. Въпреки, че сме част от една империя, ние гледаме с надежда към други две, ако може и те да ни спасят от самите нас.

Ние сме промискуитетни роби.

В нито един исторически период, на нито едно място на тази планета нито един чужд управник не се е грижил за местния народ, воден от интересите на този народ.

Всеки чужденец, който има власт над нас винаги ще я използва, за да преследва собствените си интереси.
Не казвам, че те задължително не съвпадат с нашите понякога.
Може и да съвпадат понякога.
Но може и да не съвпадат.

Самата надежда обаче, че чужд управник, а още повече чиновник, го е грижа за нас е наивна, а всяко решение основано на нея е вредно.

Доброволният отказ от суверенитет във всяка негова форма е жалък.

Желанието за присъединяване към еврозоната не е нищо повече от пореден наивен копнеж някой чужденец да се погрижи за нас, докато ние безгрижно си живеем.

В дългосрочен план вредите от еврото ще бъдат много по-големи от ползите.

Тъй както антибиотиците разглезват имунната система, така чуждите управници разглезват обществения организъм.
Всеки път, когато някой се опитва да ми продаде безгрижие, за което плащам със загуба на свобода, аз не купувам.
Жалко е, че нашият народ винаги е имал тази тъжна склонност.

Б. ред. - Ивайло Пенчев е собственик на най-голямата компания за стени за катерене в света "Уолтопия". Мнението му е от профила му във фейсбук.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8094

16

дони

24.02 2020 в 21:42

Естествено че няма да искаш - еврозоната означава контрол, пълни осигуровки, плащане на данъци и номална печалба. А на такива като теб, това не им отърва... Аман от експерти!!!

1900

15

hristo

24.02 2020 в 17:34

Да се обединим със Северна Корея и да запазим напълно националния си суверенитет! Пенчев да продава стените си само в България, Куба и Венецуела - в никакъв случай на гадните империалисти, които искат да ни колонизират и да отнемат националното ни достойнство! А българите сме длъжни да му работим без пари, защото той е патриот и брани националните ни интереси!

7443

14

Sin

24.02 2020 в 15:35

Това е върхът : "През 2007 година за пореден път с огромен ентусиазъм и надежда се присъединихме към най-новата кандидат империя в човешката история, ....". Не знам защо всеки уж бивш Комсомолски активист непременно трябва да бъде чут, да бъде съоръжен със собствена организация и да му се публикуват великотъпанарските помисли.

2300

13

квазимодо

24.02 2020 в 13:39

Що не се покатериш на някоя стена висока и да скочиш. Франция, Италия, Германия, Нидерландия, да не ги изброявам всички - останаха без суверинитет, така ли ?

21765

12

Victimized

24.02 2020 в 12:16

Бизнеса не е за всеки, тълкуването на историята също.
Народа не е бил питан нито когато си "избираме" цар, нито когато се присъединяваме към СССР, нито когато се присъединяваме към НАТО и ЕС. Но всевъзможни елитисти, политици, бизнесмени, доценти, професори, журналисти, влогъри, активисти, инфлуенсъри и каква ли не сволоч ни обясняват как сами сме си избрали управлението и сме виновни понеже няма алтернатива. Иронично е, че най важните решения на демократичния преход бяха взети не демократично, но въпреки всичко ние сме си виновни, че не сме достатъчно европейци и пустия български манталитет.
Виновни сме единствено, че търпим ей такива авторитети.
Съгласен съм за еврото, но не и с задълбочения му анализ.

1007

11

Violeta Yordanova

24.02 2020 в 12:13

Ще трябва да плаща заплати на своите работници в евро с два пъти по-малка печалба за него от износа. Ужас!????????????

1910

10

Georgi Gracata

24.02 2020 в 11:54

,,Лицето се смее,а сърцето плаче"- казва народната мъдрост въпроса е докога ще се смеем и не е ли този смях предупреждение и заплаха и ще имали кой да ни оплачи.

7671

9

Hissarion

24.02 2020 в 11:22

Щом Пенчо не иска, значи няма да приемаме. Като тънък представител на българския народопсихологичен тип, Пенчо не спазва никакви трудови закони, отнася се със служителите си като с добитък, а за останалите хора говори със снобска надменност, въпреки, че сам не може едно изречение да напише грамотно. Хубаво е, че от време на време ни облъчва с безпомощните си размишленията, за да ни напомня кои са родните капиталисти и какъв е умственият им потенциал.

1100

8

опетков

24.02 2020 в 11:15

Голяма част от казаното от този гол охлюв е истина за съжаление, но по отношение на еврото не е съвсем прав, както по отношение на съвременната "империя", която уж ни владее. За първи път, макар и без референдум, ние се "натискахме" да влезем в тази "империя" и за първи път сме част от нея, а не погранични орди. Каква точно свобода ни отнема еврото? Свободата да си изберем некадърни политици, които да окрадат отново мизерните ни, изработени с кървав труд спестявания“, свободата алчни банкери да ни морят с непосилни, измислени лихви по кредитите и мизерни лихви по депозитите, измислени такси за всички дейности.

1843

7

Egocentric Eccentric

24.02 2020 в 10:43

Еми значи план Б тогава - Еропейският съюз да приеме лева.