Под погледа на Суворов: Безславният край на похода на Ердоган в Идлиб

Мехмед Юмер Последна промяна на 11 март 2020 в 07:27 8941 1

На 5 март т. г. руският президент Владимир Путин прие в Москва турския си колега Реджеп Ердоган, с когото обсъдиха кризата в Идлиб. Приемането на турската делегация от страна на Владимир Путин е станало малко по-късно от обичайното, т.е. руският президент е накарал Реджеп Ердоган да поизчака пред вратата и то под погледа на Александър Суворов.

Това стана ясно, след като руският тв канал Россия 1 излъчи кадри от последната среща между Путин и Ердоган на които се вижда как Путин е накарал турската делегация начело с президента Ердоган да чака отвън преди да я приеме. За по-голям ефект телевизията предава новината с включен хронометър.

В дипломацията символните послания също имат своето значение. Щом Путин е накарал Ердоган да чака на вратата повече от обичайното, значи е искал да му предаде някакво послание. В залата, в която е чакала турската делегация е окачен и протретът на пълководеца Александър Суворов, постигнал победи срещу Османската империя. А срещата между Путин и Ердоган протече под "погледа" на Екатерина Велика.

Вижте видеото:

Турският президент Реджеп Ердоган, който много държи рейтингът и популярността му сред неговите поддръжници да не пада и затова старателно си изгражда образа на „водач“ (Reis), „халиф“ и лидерът, който безстрашно поведе поход срещу танковете в нощта на опита за преврат от 15 юли 2016 г., не успя да добави още една титла пред името си – тази на „Завоевателя на Идлиб“. В това няма нищо странно, защото чисто и просто такова е мисленето на представителите на политическия ислямизъм в съвременна Турция.

Но „походът срещу Идлиб“ приключи безславно с кончината на десетките турски войници, пожертвани в името на мегаломански амбиции.

Интересно е как ще преглътнат Московското споразумение, което може да се окачестви като едно от най-слабите в турската история, представителите на турския политически ислямизъм, които постоянно критикуват Лозанския договор като „неизгоден“ за Турция.

Б. ред. - Мехмед Юмер е журналист, външнополитически анализатор със задълбочени познания в турския и близкоизточния обществено-политически живот и издател на сайтовете http://www.obzornews.bg и bakis.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23303

1

Стефан

13.03 2020 в 00:23

Ми, кво да кажа. Щом ердоган не е чувал как умря дудаев - негова си работа.
Отдавна не съм забъркан в нищо, и не знам. Но вероятно екипажът, който ще свърши тая работа, ще го разкъсат на парчета, кой първи да им даде ордени. А ще ги наградят всички.
Аз пет думи на турски едвам, ама тоя ми дойде до гуша. Бетер от климактерична жена.
Мутри, султани, колко може бе, я мирясай.