Памперси под камуфлажа

Антон Орех, "Ехото на Москва" Последна промяна на 13 май 2019 в 16:57 7363 7

Детски военен парад-Пятигорск

Снимка pyatigorsk.org

Всяка година около 9 май се засилва чувството ми на неловкост и срам. Не за подвига на войниците и не за моите загинали предци, които аз никога не съм виждал, но цял живот съм ги уважавал и помнил. Неловко ми е срамно заради всичката тази глупост, в която превръщат най-великия ни празник – и го правят весело, с пламък, с размах. И година след година това става все по-безумно, а бесовете се вселяват в тъпите глави все по-силно.

Сега вече се стигна до парада на предучилищните войски. Блеснаха идиотите от Пятигорск. А с подобни истории е пълно в най-различните градове! Още някоя година и някъде ще проведат парад на бебетата, като въоръжат новородените с автомати и и пъхнат в устите им вместо биберон – някаква граната-играчка, ще ги опаковат в камуфлажни пелени, ще им обуят памперси с лампази, а люлките им ще са формата на танкове.

Глупаците са твърде изобретателни, ако сте забелязали. Изобщо, няма нищо ново в това, че децата си играят на война. Психолозите смятат, че момченце, тичащо с автомат и стрелящо по други връстници, се развива съвършено нормално и няма непременно да се порасне като убиец. Но децата сами решават да си играят на война. И сами искат от родителите си да им купят пистолети-играчки. Друга работа е, ако родителите купят оръжия и построят децата си в колона, и им кажат: „Е хайде сега, постреляйте се един друг!“.

Възрастните, кипрещи децата във военна униформа и заставящи ги да се представят като войници, това са болни безмозъчни хора. Спомнете си от историята кой въоръжаваше децата. Хитлер!Деца и юноши вече в наше време воюваха в армията на бившия Заир, в Уганда, в отрядите на терористите в Сомалия. Женевската конвенция от 1997 г. забранява участието в бойни действия на лица под 15 години, а ООН официално призова за забрана на военната служба до 18 г.

Ясно е, че в Пятигорск това беше такава военна игра. Но нима не е кощунство Денят на победата да се превръща в игра? Денят за памет за войната, в която загинаха дори не знаем колко точно милиони хора, да се превръща в панаир.Децата от предучилищната възраст са обучавани в това, че войната е игра, карнавал, смъртта – нещо не страшно, а да убиваш е даденост. Че да маршируваш трябва да започнеш едва ли не като проходиш и започнеш да говориш. Това изобщо не е смешно.

В съветско време, разбира се, имаше много патос, много победа, фанфари и гланц. Но на нас никога не са ни казвали, че войната е циркова шатра. Че хората изобщо не са разбирали нито цената на живота, нито ужаса от гибелта на милиони, а са се забавлявали. Нищо от типа среща с Дядо Мраз. И когато утре отново кажат „Благодаря на дядо за победата“, някой вече ще си помисли, че дядото – това е старец в халат и с брада, който раздава подаръци. Пошло и отвратително. Но ние отдавна поехме към това и продължаваме уверено да вървим в търсене на дъното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6952

7

Мойри

14.05 2019 в 13:23

Лесно е да си правиш каквото си искаш, когато си автократ. Защо да не си и сатрап и перверзник, ако това ти се ще. Пред демократично избраните и демократично отговорните правителства стои необходимостта да се помиряват много повече мнения и интереси и е далеч по-лесно да те изкарат слаб и несигурен.

2000

6

мазньо

14.05 2019 в 11:32

"Но по НИКАКЪВ НАЧИН не е работа на една дребна колониална територия, която не може да попълни дори бройките на презрително отпуснатата и церемониална гвардийка, да обсъжда армията, или патриотичното възпитание, на реално суверенна суперсила. Еле па подигравателно.".....
не съм чул Антон Орех да е взел българско гражданство

22099

5

Стефан

14.05 2019 в 00:24

За неразбралите:
Част от "цветът на българската интелигенция, избита от комунистите след 44-та", е редакцията на списанието "Сигнал". Няма да съобщавам съдържанието му, понеже пропагандата на фашизмът е инкриминирана в ЕС.
Нито ще се правя на генерал Владимир Заимов. Нито е онова време, нито съм генерал. Както и той не е бил нито комунист, нито русофил. Просто както е могъл, е спасявал страната и народът си от касапницата на войната. И няма НИКАКВА нужда, чисто чекиджийски настроения, и писанията по стените на гаровите нужници, да ни докарват до дереджето на победена страна. Понеже, по резултатите от Втората световна война, ние сме от победените, не защото са ни победили. А единствено заради такива дрънканици.

22099

4

Стефан

13.05 2019 в 21:37

Да. Вместо да повтаряме глупостта да се възторгваме от някаква си курва, само защото. Понеже бившата "главна опонентка на Путин на изборите", се доказа обикновенна курва, нали така? Редакторе.
С войните работата също е малко или много очевидна. Но много по-страшна, понеже там мрат хора. Та не си струва глупавото ехидничене.

7823

3

kokoten

13.05 2019 в 19:00

Във всеки случай е по-добре да се учат децата на това какво е било,отколкото да говорим ,че не е имало турско робство,че тогава сме живели много добре и едва ли не сме принудили Русия да ни освободи от турците,въпреки че,сме били още тогава свободни....Хубаво е от ранна детска възраст да се набива в празните детски глави,онова което е било,да не се забрави и изопачи после от разни помияри...Хубаво е да помним и предаваме нататък.....

22099

2

Стефан

13.05 2019 в 18:17

Ми, аффтурът на това, сам, с многогодишен честен труд, е заслужил презрението на адекватните читатели, към себе си. Ако същото нещо беше казал вменяем човек - можеше и да тръгне разговор. А така - няма за какво.

А иначе - не разбирам какво прави тука тоя текст. Какви, па защо педагогически политики водят руснаците - тяхна си работа. Дано знаят какво правят. Но по НИКАКЪВ НАЧИН не е работа на една дребна колониална територия, която не може да попълни дори бройките на презрително отпуснатата и церемониална гвардийка, да обсъжда армията, или патриотичното възпитание, на реално суверенна суперсила. Еле па подигравателно.

73928

1

El Commandante

13.05 2019 в 17:12

Комбинацията Оффнюз-цитира-Ехото-на-Москва, прави всеки един текст no-no за четене.

С ДВ нещата стоят по идентичен начин.

Очаквам скоро да почнете да публикувате и статии от Karlukovo Today.
 
X