Каква е ползата от лъскави коли и Х-гигабайтови телефони? Могат ли да спасят човешки живот?

Иван Калчев - Глиги 19 юли 2022 в 09:25 16106 13

Иван Калчев - Глиги

Снимка Архив

Иван Калчев - Глиги

Пътуванията ми от фронта в Украйна до България и после наобратно бяха толкова бързи, че се чувствах като да минавам през портал между паралелни реалности. За разликата между разрушения и разруха вече разказвах пред медиите, но най-впечатляваща е разликата в хората и тяхното поведение.

В София всичко изглежда забързано, всеки няма време, търчи от един към друг ангажимент, а пък нещата се случват бавно. Тук бързане няма, даже повечето време минава в чакане, но като се изчака чакането, се действа светкавично. И в България хората следят новините, гледат голямата картина все едно са в Генералния щаб, и се тревожат. А тук вече отдавна спряхме да се правим на щабни анализатори и всеки си върши своята част от работата.

Пазарувам си аз примерно генератор в София и слушам около мен хората от какви неща се притесняват - как си боядисали коридора в еди-какъв си цвят и сега нямало от същата боя, и все едно е краят на света. А аз още от април си дадох шалтето на един швед и спя само с bivvy bag или даже и без него, ако не вали, и не ме притеснява особено.

Изобщо - от какви проблеми се вълнуват хората, когато си нямат сериозни трудности - задръстване на Кулата, свършил наливния пейл ейл в бара, къде точно да почиват... А аз като се върнах тук и разбрах, че момчето, което натоварих в линейката когато спасявахме ранени (разказвал съм историята) така и не е дошло в съзнание. Adrien, на 20 г., мислех го за по-голям. Онази усмивка, с която въпреки болката ме поздрави, докато го слагахме с носилката в колата, е била последното му съзнателно действие. Царство ти небесно, момче!

И каква е ползата от всичките лъскави коли и костюми, от N-инчовите телевизори и X-гигабайтови телефони, от селфитата пред Айфеловата кула и от италианските плочки за баня? Могат ли да спасят човешки живот? Могат ли да предпазят следващия 20-годишен от минометен обстрел? А знаете ли кое може? Анти-дрон системата, за която събираме пари. Дотук сме на 20% от сумата...

Иван Калчев - Глиги е доброволец в чуждестранния легион на армията на Украйна. У нас той е активен участник в гражданските протести, член на ръководството на Зелено движение в Демократична България.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  1005

  9

  AlexBeta

  22.07 2022 в 16:25

  Браво Бай Пешо! За освобождаването на Донбас от педеруZZка окупация всички трябва да платим. Не само ти.

  4638

  8

  Того

  22.07 2022 в 05:39

  Къде да дариме за анти-дрон системата?

  -7325

  6

  Ще дарим за свободата на Донбас, разбира се. Някога те са дарявали за свободата на България.

  -490

  4

  EA Trash

  19.07 2022 в 21:26

  Смятай, при толкова пари дето се наливат от ЕС, от ЮК и САЩ, да нямате една анти-дрон система, къде отиват парите...
  Тия са май по-пробита каца и от нас.
   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството