И новият СЕМ не проби статуквото. Защо не успя да смени директора на БНТ

Mая Младенова 29 юни 2022 в 17:34 5021 1

СЕМ

Снимка Мая Младенова

СЕМ

Обновяването на състава на СЕМ не успя да помогне за промяна в ръководството на БНТ.

Критикуваният за публичната си репутация, вълната от отстранени журналисти, непрозрачни разходи и удобна редакционна политика Емил Кошлуков остава на поста след провала на днешния конкурс, до провеждане на нов.

Макар че управляващите се забързаха и назначиха нови членове на съвета непосредствено преди конкурса за генерален директор, днес не се събра нужното мнозинство за смяна на досегашния ръководител на обществената телевизия. Безпрецедентно медийният регулатор не избра генерален директор, въпреки че осемте кандидати са може би най-силните явявали се досега в съвкупност.

Един глас не достигна на Венелин Петков да стане директор. 

При два гласа "за" Венелин Петков (от Пролет Велкова и Симона Велева) и двама декларирали, че няма да го подкрепят членове (Галина георгиева и Соня Момчилова), ключов се оказа гласът на Габриела Наплатанова. Знае се, че двамата са били две десетилетия колеги в нюзрума на bTV. Наплатанова обяви, че нейният фаворит е Венелин Петков, но ще гласува с "въздържал се", за да не я обвинят в субективност заради дългата им съвместна работа. Ако бе дала своя глас "за" Петков, това щеше да му донесе победа в конкурса.

С "въздържал се" за Петков гласува и Соня Момчилова. За председателя на СЕМ Соня Момчилова това е първи конкурс за генерален директор. Така гласовете на двете назначени от президента Радев съветнички реално отидоха "за" удължаване на мандата на Емил Кошлуков.

Иначе единственият директен глас "за" втори мандат на досегашния директор дойде очаквано от Галина Георгиева. Тя е от стария състав на СЕМ, назначена през 2019 г. от парламентарното мнозинство на ГЕРБ и подкрепена с гласовете на ДПС. (Коя е Галина Георгиева

Синдромът ''въздържал се"

От предишни състави на съвета помним практиката членове да излизат в болничен за ключови гласувания. Новият СЕМ разви друг синдром - на пасуване при вота. Изборът на генерални директори на националните радио и телевизия е черешката на тортата в мандата на всеки член на СЕМ. Средно в 6-годишния си мандат всеки съветник участва в по два избора на директор на БНТ и по 2 на БНР. Мандатите за ръководители и на двете обществени медии са 3-годишни. Ако при осем квалифицирани кандидати СЕМ не може да да избере ръководител, двама от членовете му не подкрепят директно нито един кандидат, а председателят изразява недоволство, че конкурсът се проваля ("Не видях юнака, който ще вдигне БНТ на крака", Соня Момчилова - б.а.), то това повдига сериозно въпроса за ефективността на работата на регулатора. И естествено поставя въпроса дали той се грижи за медийната среда или за обслужване на интереси на назначаващите го институции. Като прибавим и малко по-широк фон - до момента СЕМ не е взел проактивна позиция нито за дезинформацията около войната, нито за дезинформацията за пандемията - се очертава мрачна картина: регулаторът заобикаля или бетонира проблемите, вместо да им противодейства. Единствено изключение бе спирането на руските канали Russa Today и Спутник в унисон с европейските действия.

Защо съществува СЕМ

Този въпрос е често задаван на фона на често будещата критики работа на съвета.

Съществуването на медиен регулатор, който да отговаря за радиата, телевизиите и електронните платформи и обществените медии, обаче е изискване от ЕС и има своя ключова за демокрацията роля: да защитава интересите на обществото, свободата на словото, независимостта на доставчиците на медийни услуги, медийния плурализъм, културното и езиковото многообразие, защитата на потребителите, достъпността, недискриминацията, правилното функциониране на вътрешния пазар и насърчаването на лоялна конкуренция. В същото време държавите членки имат известна свобода в това по какъв начин да назначават медийните надзорници и какви да са изискванията към тях.

Българският опит досега сочи, че едва ли сме намерили оптималния вариант. Но какъвто и да е той на хартия, се изпълнява от живи хора. Когато говорим за медии, самосъзнанието играе особена роля. А днес се доказа, че статуквото и реформаторството са в съотношение 3:2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови