Quantcast

Гавра или пародия на шлагера: ”Не всичко е пари приятелю”?

Любен Лачански Последна промяна на 22 септември 2014 в 16:28 11601 39

Снимка Ивай Ло

У нас повечето аналфабети си мислят, че когато си беден всичко ти е позволено. Затова и отговорът на моята питанка: Кой разреши Народната библиотека “Свети Свети Кирил и Методий” за един ден да се превърне в декор на нискобюджетна американска филмова “тупалка”, ми е ясен предварително. Обещаха да си платят хората. А средствата ще отида за... И ще се изброяват все родолюбиви и героико-патриотични инициативи, които могат да разплачат и най-коравосърдечните скитници-евреи.

Но фактът си е факт. На 19 септемри т.г. - сиреч два дни преди Националния ни празник на Независимостта, сръчни бутафорчици превърнаха пред очите на хиляди софиянци най-голямата библиотека в страната в... Посолство на САЩ.

Нелепо, пошло и бездарно.

Не знам чия летлива - сценарна хрумка превърна сградата строена в типичния за времето на 50-те години на миналия век: “сталински барок” в американска легация, но явно визуалния талант на “твореца” не блести с изключителни новаторски проникновения. Че даже и примамливи надписчета на кирилица канеха гостоприемните столични българи да посетят “посолството”. Небивалица, която не издържа нито като историческа, нито като художествена правда.

Ето защо питам служения министър Иванов и зам. кмета на София - Чобанов, коя услужлива химикалка разреши тази духовна гавра с българската духовност.

Освен липсата на пари за ресор култура в страната, явно на тази страна и липвсат и наистина културни хора, които вече съвсем са се взели за духовни бащи на нацията и сеят татул вместо Синапеното зърно на Вярата и Надеждата.

Добре, Иванов ще си иде след две седмици, Чобанов няма да бъде избран догодина за общински надзорник, но това не решава нещата. Светлият им нихилистичен пример ще се помни с години и ще бъде огласяван с много пустосвания и ругатни. На чист български.

Не иде реч, дали декорът е изобразявал посолство на определена държава. Ако ще и централата на ООН да бе бутафоризиран, пак щеше да бъде нелепо. Така, че всяко заиграване с политика е несъразмерно и дивашко.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2014 в 14:34

а бе вие от офф май сериозно се разболяхте психически??? какви са тия "велики" тъпотии- снимали са филм хората, сложили са си декора, имат си разрешение, платили са си, не са направили нищо неморално, незаконно...нито пък "пошло', както ги оценявате. кое му е "пошлото" на националния флаг на която и да било държава? не разбирам какво искате- не ви е естетично, не ви е комфортно, нещо не ви изнася? странно колко изперкахте напоследък, направо не е за вярване. написали сте го все едно правите акция срещу закриването на националната библиотека. чак пък толкова култова и неприкосновена да е тази сграда.сградата си е сграда, та било дори и народното събрание. иначе, че покрива тече не ви е 'пошло" и "възмутително", май повече ви пука за "фасадата', отколкото за книжното богатство вътре. Псевдодостойнство на псевдопатриоти или за кавито там се имате духовни блюстители...

23.09 2014 в 13:34

До йордан :Може би руските парцали висящи под път и над път ,не те дразнят толкова.Или не е пошло да се кланяш на фетиша паметник на собствения си окупатор?

23.09 2014 в 12:03

Каквото и да приказвате е грозно да се слагат американски знамена над НАРОДНАТА библиотека.Било за да изкарат някой лев,че да закърпят примерно теч!!
Много е пошло.

23.09 2014 в 02:13

А не е ли по-нелепо на сградата да стои все още комунистическия надпис??? Кирил и Методий не са светци, а просто едни хора?

23.09 2014 в 01:49

DA!!!
KADE SA DOSTOJNITE HORA?1?1?1
DETO GORDO UAZQT DU 4ITYT V NARODNATAY???
I IZUAZQT OSVETENI I GORDI???

ZAMILSTE SE 111

KLETA MAJKA BALGARIQ !11!!!

22.09 2014 в 21:33

Хайде стига с тези глупости и този лъжепатриотизъм. В цял свят го има, и тук ще е така. По-добре е авторът да се заинтересува колко млади хора посещават Народната библиотека, как работят хората там, имат ли условия да запазят съкровищата, които сме им поверили!

22.09 2014 в 21:20

Да слагаш знак за равенство между българската духовност и тази изостанала посткомунистическа губерния - точно това е духовна гавра.
Откога рублофили започнаха да получават поле за изява в този сайт?

22.09 2014 в 20:42

Честит ни ден на Н̶е̶з̶а̶в̶и̶с̶и̶м̶о̶с̶т̶т̶а̶!̶

22.09 2014 в 20:35

Любопитно ми е колко от възмутените посещават редовно въпросната институция. Защото големият й проблем е остарелият и беден фонд, а не какво стои на фасадата.

22.09 2014 в 20:33

Към № 20 ultra:

+++++++++++++++

Българските хотелиери са отвратителни!

В следобедните ТВ новини видях "протест" на хотелиери, които настояват да НЕ се строи магистрала Струма (защото по нея българите ще отиват по-бързо и по-лесно до Гърция), а да се строят магистрали до Черно море!

Толкова ли не им е ясно, че докато не подобрят продукта си (в момента на ниво Балкантурист), българите ще си ходят в Гърция и в Турция, ако ще да е пеша, по кози пътеки.