Да теглим чертата: България вече е диктатура

Евгений Дайнов 28 декември 2017 в 18:55 31089 14

Така. Да теглим чертата на годината.

1. С гласуването на извънредно законодателство дълго чаканата диктатура получи юридическата си основа, нещо като Нюрнбергските закони на Хитлер. С удара срещу Прокопиев диктатурата бе обявена. Ще рече: оттук насетне управлява не законът, а прищявката на властта. Никой и нищо не е защитено от произвол - лишаване от работа и права, отнемане на имущество, свобода и живот. Отнася се за всички, вкл. най-усърдните блюдолизци на властта (които впрочем обикновено го отнасят първи).

2. Възниква въпросът: какъв ТИП диктатура ни спретнаха тримата дебелаци? Отговорът дойде с подаряването на Пирин на сътрапезник на дебелаците: московски тип диктатура, "опричнина".

През 1564 година царят на Московия Иван Грозни обявява, че част от територията на поверената му държава е изведена отвъд ("оприч") законите. Тази територия става негова лична собственост. Така се поставя началото на онази традиция, която с малки прекъсвания е винаги факт в руските земи: владетелите се отнасят към територията, ресурсите и населението като към тяхна лична ПЛЯЧКА. Това е чисто московски патент - във всички други страни, сатрапите и диктаторите гледат на чужди страни и народи като на плячка, не на собствените си.

За да бъде обаче режимът на опричнина ("Властта е наша, гората е наша, правим, каквото си искаме") дълготраен, необходимо е още едно действие: превръщането на населението в крепостно.

Честито. Предстои ви, драги, да бъдете не само плячкосвани, но и да бъдете превърнати в крепостни на някой местен дебелак.

Дотук го докарахте с това послушание и с "Бойко поне не е комунист..."

Та - когато утре се събудите без бизнес, без имот, без свобода и без живот, да знаете, кой ви е виновен.

Б. ред. - Коментарът на проф. Евгений Дайнов е от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8988

18

Теглете не една, а две черти - на кръст върху милата ни Родина

10571

17

Hissarion

02.01 2018 в 14:10

Може би има връзка между внезапното откритие на Гардиън и няколко други не толкова популярни издания колко корумпирана била България и акцията на КОНПИ срещи господин Прокопи. Ей го тук и шаманът се хвърля и мята с още по-драматична риторика върху познатите опорни точки.

7447

16

MeduimShark

31.12 2017 в 01:06

Добре, Генчо. Седни си!

8011

15

bobr

30.12 2017 в 12:29

Колко ли такива СЕДЕНКИ са из Нета... все разбирачи... все умни... роби.. на МОАБЕТ. Същото и при Инджев - направо трие разговори за действие. И това ви стига да спите спокойно? Кой да мете? Освободители няма.

7551

13

reKontra

29.12 2017 в 12:39

Така си е!

12139

11

iliyapopov

29.12 2017 в 10:32

Абе вие имате ли представа какво е диктатура? Ако беше диктатура първо нямаше Дайнов да има къде да напише статийката си, и второ вие нямаше да имате смелостта да пишете глупости даже зад анонимността на интернет. Като сте толкоз акъллии съдайте партия, спечелете изборите и управлявайте както знаете! Ясно е че на всички не може да се угоди, но поне имайте малко смирение и уважение.

8000

10

ангел марков

29.12 2017 в 10:05

Народа е плячкосан още в края на 89 години, като в условията на пазарна икономика се прилагат закони и правила, които нямат нищо общо с правото, пазарните принципи и пазарните отношения, които стоят в основата на бруталното беззаконие и тоталната корупция. Законите и правилата, с които се защитават противоречащите на правото и пазарите принципи решения, постепенно се израждат от пародия на свобода, демокрация, пазарни отношения, законност и държавност, в пълзяща диктатура. Безспорен пример в това отношение е парното - 28 години имаме единствено плячкосване от властта на собствения си народ и усъвършенствуване на диктатурата.

6947

9

theprofet

29.12 2017 в 08:54

Диктатурата е много отдавна, но явно трябваше "нашия" олигарх да го отнесе, за да се разквичи неговия личен протестър - Дайнов.