Частните лотарии ще продължат постарому. С друг собственик

Държавата е съучастник на Божков, също както беше и с КТБ, убеден е собственикът на Уолтопия Ивайло Пенчев

Ивайло Пенчев 03 февруари 2020 в 07:27 25856 10

Има три типа хазартни игри. При едните играчите залагат на резултат, който поне теоретично би могъл да бъде предвидим, ако залагащият има определени познания и умения.

Такива са например залаганията, свързани със спортни състезания, като футбол и конни надбягвания. При втория тип хазартни игри залагащият участва в играта и би могъл да повлияе на резултата и в зависимост от уменията си. Например покера. При третия участниците залагат на съвършено случайни събития. Такива са тотото и моментните лотарии.

При всички видове хазарт случайността има определящо значение, но при първите два вида уменията и познанията на залагащия биха могли да имат някакво значение за успеха на залога.

Третият тип игри е най-пагубен.

Като хероина.

Във всеки от тези три случая организаторът на хазартната игра по същество събира залози от много хора и преразпределя част от тях на други хора, като винаги задържа определена такса/комисиона. Той винаги е на печалба поради същността на бизнесмодела. Неговият интерес е все повече хора да залагат.

Аз не харесвам хазарта поради повече от една причина.

Той продава надеждата, че можеш да забогатееш без труд, стига да имаш късмет.

А тази надежда е пагубна за слабите и мързеливите.

Тя ги прави хазартно зависими.

Друг проблем е, че хазартът има белезите на система с положителна обратна връзка. Колкото повече хора залагат, толкова повече хора печелят. Това засилва надеждата на залагащите и те залагат още повече, затваряйки порочният кръг. Системите с положителна обратна връзка са опасни навсякъде. Ако не бъдат регулирани, те водят до крайности, които могат да бъдат разрушителни за частите на системата. Микрофонията например е резултат от поведението на система с положителна обратна връзка.

При нея би могъл да изгори усилвателят или говорителят, ако няма защита.

При хазарта обаче частите на системата са хора. Много от тях се пристрастяват и залагат, докато се разорят. Докато малцината печеливши поддържат надеждата на все по-пристрастяващите се.

От тази схема устойчиво печелят само организаторите и държавата чрез данъците.

Лошото е, че и организаторите, и държавата знаят, че тази дейност унищожава най-слабите и уязвими хора. И въпреки че не ги унищожават насилствено, те го правят информирано. Същото обаче може да се каже за продавачите на алкохол и цигари.

Работата е там, че основата на проблема стои човешката природа. Хората са готови да плащат за надежда, пък била тя и фалшива, за цигари и ракия, пък били те и вредни. И докато има търсене, предлагането неминуемо ще съществува. Ако не законно, то незаконно.

Сухият режим в Америка е създал организираната престъпност. Войната с наркотиците пък засили и бетонира позициите ѝ в целия свят. Ако хазартът бъде забранен със закон, той ще продължи да съществува нелегално и ще генерира още повече престъпност. Мисля, че най-доброто решение е да го третираме, тъй както третираме цигарите. Да забраним рекламата му. Това ще пресече положителната обратна връзка. Освен тази регулация, да няма друга.

Факт е, че именно тежката му регулация е част от проблема. Тя даде възможност на Божков да стане монополист, управлявайки Комисията по хазарта в своя полза. Ако имаше свободна конкуренция в хазарта, никой хазартаджия нямаше да е толкова силен, че да може да подкупва правителства. Както никой хлебар не е.

А част от държавната такса върху хазарта искам да отива за разпространяване на посланието, че хазартът е за лузъри.

А относно опитите за одържавяване: именно държавата е в основата на сегашния проблем. Престъпленията, ако бъдат доказани, са всъщност престъпления колкото на Божков, толкова и на държавата. Те са ги вършили в съучастие.

Сега единият съучастник казва - другият е лош. Нека аз му взема бизнеса, щото съм по-добър и само аз да имам право на такъв бизнес. Това е най-малкото неубедително. Тъй както тежките регулации върху банките не предотвратиха КТБ, така и тежките регулации върху хазарта не предотвратиха Божков. Напротив. И двата случая държавните регулаторите бяха съучастници в престъпленията.

Когато един регулатор има абсолютна власт, а един олигарх има много пари, вероятността за симбиоза между двамата е огромна.

Дерегулацията дава властта на пазара. А той не може да бъде купен или подкупен.

И накрая една хипотеза какво ще се случи:

Група политици ще опитат да одържавят лотариите. Възможно е парламентът дори да приеме такъв закон. Ако това се случи, Конституционният съд ще го отмени. Ще е минало доста време. Обществото ще има друг дневен ред. Божков ще е в ареста. Частните лотарии ще продължат постарому. С друг собственик. Регулациите ще бъдат театрално затегнати. И така, докато поредната симбиоза между друг олигарх и държавата не се разпадне защото друг, по-силен олигарх е поискал да влезе в симбиозата.

Б. ред. - Ивайло Пенчев е бизнесмен. Собственик на най-голямата компания за стени за катерене в света Уолтопия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

10

Комита

04.02 2020 в 19:25

Познавам „гулямуту кучи“ лично - завършено лайно е и каквото и да напише не бих му обърнал внимание. Тия коментари в негова защита сигурно са ги писали PR-ът на Auxionize и жена му. Вместо да празнослови, да изкатери някоя висока стена собствено производство и да се метне от нея...

11841

8

трафоПОСТ

03.02 2020 в 18:12

Най-смисленият текст досега по тези събития.

4040

7

jovo

03.02 2020 в 16:40

Защо се дава трибуна за изява на този анти пример. Няма ли някой нормален предприемач с коректно отношение към партньори и служители та точно тоя изтапанчихте

15509

6

Бухльо

03.02 2020 в 13:19

До ritmotribal
Няма лошо, да си дадеш мнението. Обаче - да го наречеш "див балкански субект" минава леко границата на личното мнение и отива към обида. Какво доказваш с нея, само ти си знаеш. Знайно е, че всеки съди по себе си.
Аз не го познавам и затова не давам субективно мнение, а факт - човекът внася пари в България, защото продуктът му се продава навън. Тоест - носи полза за страната.
А защитата на правата на служителите, ако са нарушени, съм обяснил как може да стане.
Сега на въпроса - има ли нещо невярно в позицията му по случая или просто си от опълченците, които искат да отклонят вниманието от истината, като използват принципа "и вие биете негрите"?

6025

5

ritmotribal

03.02 2020 в 12:47

До 3: Мнението ми не е от позиция на служител, а на работодател. Не може този, повтарям, див балкански субект, с години да не плаща както трябва на служителите си, а днес да дава мнението си, едва ли не като някакъв морален стожер. Не може да сочиш с пръст, ако и твоите гащи са нас.рани, това е личната ми позиция.

3811

4

Toni2019

03.02 2020 в 12:26

Това само на Плевню не му е ясно

15509

3

Бухльо

03.02 2020 в 12:07

Абсолютно вярна теза. Особено в частта, че държавата (в лицето на политиците) е съучастник на Божков.
А колкото да мненията срещу "този господин", не е лошо, да се отбележи първо, че той прави немалко пари от бизнес, чийто клиенти са извън България.
Тоест той е един от малкото (за съжаление) българи, които внасят в България пари и изнасят качество и положителен имидж.
Не му били добри практиките със служителите. Може - има два варианта за тях: 1. Синдикални действия или съд, за да си защитят правата, 2. Правят си свой успешен бизнес и си вадят парите, без да трябва да се съобразяват с "недобри" практики. Във втория случай, даже ще са за пример. Иначе - аман от мрънкалници!

6025

2

ritmotribal

03.02 2020 в 10:05

Този господин защо първо не започне да спазва нормални практики със служителите в собствената си фирма, та чак след това да оправя другите сектори на българската икономика. Не знам защо уважаван сайт като Офнюз дава трибуна на такива диви балкански субекти, изглежда нелепо.

77927

1

El Commandante

03.02 2020 в 09:54

Блек Джак, нe покер. Иначе е така.