Българите валсират, румънците бойкотират!

Алекс Тодерициу, b1 TV 04 януари 2023 в 18:26 9627 2

Румен Радев и Карл Нехамер

Снимка Facebook / Karl Nehammer

Румен Радев и Карл Нехамер

В началото на новата 2023 година българите танцуват валс, румънците... са в застой в отношенията с австрийците! Румънският бойкот беше забравен от медиите във Виена, които предпочитат да представят разбирателството с нашите съседи на Юг от Дунава.

Президентът на България Румен Радев отговори на поканата на канцлера Карл Нехамер, като участва на 1 януари 2023 година в прочутия Новогодишен концерт на Виенската филхармония. Нашите съседи не се ядосаха „като овчари на село“, т.е. на общия европейски пазар, те отговориха на изнудването на австрийското вето с дипломация и без съмнителни обиди като отворените писма, публикувани от румънски политически лидери в австрийската преса.

„С мелодии на валс и оперети вероятно отново ще бъде обсъждано австрийското шенгенско вето. Нехамер би искал да използва тази възможност за „обмяна на мнения по текущи политически въпроси“, съобщи в комюнике от 30 декември 2022 година Федералното канцлерство на Австрия.

„Новогодишният концерт е акцент в Австрия и вдъхновява милиони хора по света. Много се радвам, че президентът Радев прие моята покана и ще дойде във Виена, за да слуша с мен този концерт. Това посещение ни дава възможност да обменим мнения по актуални политически въпроси и предизвикателства. Австрия подкрепя всички усилия на България за ефективна защита на външните граници и намаляване на миграцията. Моля за тази подкрепа и от Европейския съюз“, каза Карл Нехамер, цитиран от виенския всекидневник „Курир“.
Радев декларира, че България е "много мотивирана" да защити границите си. Той разкритикува австрийското вето върху Шенген като последица от вътрешната политика. България е изпълнила, според президента Радев, всички необходими критерии за влизане в Шенген, пише "Курир"! Радев посочи, че трима български полицаи са загинали на границата с Турция: „Простреляни са на границата при охрана на външната граница на ЕС“.

Затова Радев призовава на България да се гледа като на солидарна страна. „Мога да гарантирам, че България ще даде всичко от себе си, но моля, не ни оставяйте сами, защото никоя "фронтова" страна не може да се справи сама“, съобщават австрийските медии в последния ден на 2022 г.

Интересно е, че президентът Радев беше поканен от канцлера Нехамер, а не от австрийския си колега Александър Ван дер Белен на концерта с валсове на Щраус и докато българите валсират, румънците просто... бойкотират!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

13.01 2023 в 15:22

Е, сега за "баланс" на сцената у Бг-то се връща НДСВ, партията на Царо, за подсилване, щото явно оценката на Кремлин на петата ни колона не е никак висока!?

4738

1

Того

07.01 2023 в 10:05

Тези двамата са си приятели по русофилска линия. Единия по-малко, нашия затънал до уши. Докато, ние българите, не се освободим от руските си зависимости няма да сме истински свободни. Русия е воденичния камък на шията на България.