България изглежда ще влезе в ERM II в комплект с Хърватия

Явор Цветков 21 февруари 2020 в 16:43 4290 2

Правителството на Борисов изглеждаше твърдо и решено цялата процедура по приемането на страната ни във Валутния механизъм ERM II да приключи до края на месец април. В понеделник вечер обаче като гръм от ясно небе дойде поредното официално изказване на премиера, че няма да се бърза към еврото, защото той иска всички да бъдат убедени в неговата полезност за страната.

Този завой от обявените срокове бе провокиран от вътрешни и външни сили. През декември 2019 г. юристи от ЕЦБ правят посещение и установяват, че трябва да се синхронизира законодателството на страната по отношение на курса на българската валута. Така наречената чакалня за еврозоната е конструирана на базата на плаващи валутни курсове, а в България действа валутен борд и фиксиран валутен курс на лева към еврото. Предложението за промяна в Закона за БНБ предизвика опасения за отклоняване от курса лев-евро, което може да доведе до обезценяване на спестяванията на хората при влизането на страната ни в еврозоната.

Само за първата седмица след като новината за промените в Закона за БНБ се появи, българите бяха обменили 1 млрд. лева в евро, а към днешна дата сумата надхвърля 2 млрд. лв. Именно тези индикации за евентуална паника, накараха премиера Борисов да заяви, че ще забави малко срока за приемането на страната ни в ERM II, за да може да се проведе по-широка информационна кампания в медиите и да се стартира по-задълбочен дебат по темата. Той заяви, че за да бъде взето окончателното решение за приемане на еврото, трябва да има пълно съгласие и разбиране сред българите.

Освен тези вътрешни причини, трябва да отбележим и наличието на външни такива. Малко след като България обяви решението си да тръгне по пътя към еврото, Хърватия също реши, че моментът е подходящ и за нея. България не за първи път е окомплектована с друга страна. Още при присъединяването си към Европейския съюз, тя бе събрана с Румъния и двете страни заедно извървяха пътя към еврочленството. През цялото време България се сравняваше с Румъния. Всеки доклад, отразяващ напредъка на двете страни, се сравняваше. Политиците ни търсеха за какво могат да се хванат, че сме по-добре от Румъния.

На прага на еврозоната България отново се намира в същата ситуация – високо недоверие към нея от страни-членки по отношение на справянето с проблемите и спазването на законите. Само през последната половин година страната ни прилича все повече на филм от Дивия запад, отколкото на цивилизована европейска икономика.

Окомплектоването на България с Хърватия ще позволи на страните членки на еврозоната да проследят по-лесно напредъка на всяка от тях и да стимулират изоставащата да се движи с по-високи темпове.

Най-облагодетелствани от това отлагане обаче ще бъдат банките с чуждестранна собственост. Към момента техните централи могат да ги финансират с евтини заеми от ЕЦБ. Това ги поставя в неравностойно положение спрямо тези с местна собственост, които трябва да се финансират от спестяванията на гражданите и да обещават по-висока доходност за клиентите си. В тази пазарна ситуация чуждестранните банки реализират значително по-висока доходност от по-високия марж на печалба, който могат да залагат. Влизането в еврозоната обаче ще промени това и ще изравни условията, в които банките оперират. Това означава, че банките с местна собственост ще могат да повишат печалбите си, а чуждестранните в най-добрия случай да ги запазят на същите нива. От друга страна, при присъединяването ни в еврозоната чуждестранните собственици на банки в България, ще могат безпрепятствено да изтеглят капитала, който са вложили в страната ни и да преобразуват банките, които притежават тук, в техни клонове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2954

2

DENNIS CROUCH FINANCE FIRM

14.05 2020 в 21:58

Вземете заема си сега след 48 часа

Добър ден
Искате ли да бъдете предприемач, стартирайте проект или купете апартамент или изпаднали ли сте във финансови затруднения, нуждаете ли се от финансова помощ, губите ли сън при опит да получите заем, не оставяйте мечтите си да умрат, свържете се с Денис Крауч Финанс Фирма, за бързи и надеждни заеми.

Предлагаме следните видове заеми:

1. Фирмени заеми
2. Бизнес заеми
3. Апартаменти заеми
4. Автоматични заеми
5. Автомобилни заеми и др.

Ние предлагаме заеми на сериозни и честни клиенти, които са готови да работят с нас при лихва от 3%, от 100 000,00 евро до 900 000 000 000,00.

Веднага се свържете с нас чрез нашия имейл ([email protected]) или ([email protected])

Номер на Whatsap: +2349025654259
Viber: +2349025654259
Telegram: @denniscrouchfinancecompany

подписан
мениджър
Денис Крауч Финанси Фирма

12860

1

newfoundland

23.02 2020 в 15:15

"Най-облагодетелствани от това отлагане обаче ще бъдат банките с чуждестранна собственост. Към момента техните централи могат да ги финансират с евтини заеми от ЕЦБ."