OffNews.bg

MOK изхвърли Русия от Зимните олимпийски игри през 2018 г.

Международният олимпийски комитет (МОК) временно спря членството на Олимпийския комитет на Русия (ОКР) в организацията и отстрани националния отбор на Русия от участие в Олимпийските игри през 2018 г., които ще се проведат в Пьончан (Южна Корея).

Съобщението е на пресслужбата на МОК, цитирана от руската държавна агенция ТАСС. Решението за отстраняване на ОКР, което беше прието на изпълкома на МОК, влиза в сила от днес. Руските спортисти, които не са уличени в употреба на забранени медикаменти могат да участват в игрите в лично качество под неутрален флаг. Наказанието не засяга националните отбори на Русия по хокей и кърлинг.

Заседанието на изпълкома се проведе в централата на МОК в Лозана (Швейцария). Решението е взето на база на изводите на две комисии. Първата се занимаваше с допълнителна проверка на допинг-пробите на участниците в Олимпийските игри в Сочи 2014, а втората разследваше ролята на сътрудници на руското министерство на спорта, които са имали възможност да скрият положителни допинг-проби. 

Сред санкционираните представители на руските спортни власти е и настоящият вицеприемер на Руската федерация Виталий Мутко, който доскоро бе министър на спорта. Той получава доживотно наказание от МОК. Мутко е настоящ президент на Руския футболен съюз. Ще бъдат отказани акредитации за игрите на всички чиновници от Министерството на спорта на Русия.

През ноември тази година бяха отнети 10 медала, спечелени от руски спортисти в Сочи. По този начин руският отбор загуби първото място в класирането по медали. Зимните олимпийски игри в Пьончан ще се проведат между 9 и 25 февруари 2018 г.

Все още няма официални реакции в Москва. По-рано през деня руският министър на спорта Павел Колобков заяви, че участието на руски спортисти под неутрален флаг, без герб на екипите и химн, е неприемливо.В същото време от руската федерация по бобслей обявиха, че ще оставят на спортистите сами да вземат решение дали да участват на игрите при тези условияе.

Преди минути ръководството на медийния холдинг Общоруска държавна телевизионна и радиопредавателна компания потвърди решението си игрите от Пьончан да не се предават в страната, ако руският отбор не участва в тях.