OffNews.bg

Зехтинът снижава риска от чревно възпаление

Екстра върджин зехтинът снижава риска от възпаление на червата. Твърдението е на експерта по хранителна имунология проф. Филип Калдър от Университета в Саутхемптън.

Калдър изследва как диетата ни може да увеличи чревното възпаление. Това на свои ред потенциално може да предизвика множество тежки здравословни проблеми и проблеми с метаболизма - от сърдечни заболявания и диабет до затлъстяване и автоимунни заболявания, пише Mirror.

Ученият изтъква, че много от основните елементи на съвременната диета, особено тези с високо съдържание на прости захари и наситени мазнини, могат да изострят този проблем. Простите захари се съдържат във всички продукти - от трапезна захар и мед до плодови сокове и сиропи, а наситените мазнини - в различни храни, включително някои видове месо, печени изделия и дори кокосово масло.

Професорът подчертава, че избягването на наситените мазнини е от решаващо значение за намаляване на възпалението, че при повечето експерименти се използва диета с високо съдържание на мазнини, за да се провокира възпалителна реакция. Но има и добри новини: „Ще ви олекне, ако знаете, че има много неща, които могат да смекчат тази реакция“, казва той.

„Ако например замените наситените мазнини със зехтин екстра върджин, няма да получите такава голяма реакция. Ако включите ядки и витамин С, не получавате такава остра реакция. Ако включите омега-3 мастни киселини в храната, не получавате толкова сериозен отговор“, обяснява професорът.

Експертът по хранителна имунология хвърля светлина върху това как възпалението е реакция на имунната система на увреждане, независимо дали е причинено от нараняване, заболяване или фактори на околната среда. Когато обаче тази реакция се обърка, тя може да предизвика хаос в организма, което води до проблеми като ревматоиден артрит, при който имунната система погрешно се насочва към здрава ставна тъкан, или диабет тип 1, който може да бъде предизвикан от вирусна инфекция и погрешно да накара имунната система да атакува панкреаса, пише БГНЕС.

Калдър изтъква достойнствата на омега-3 заради техните допълнителни ползи за здравето, включително намаляване на риска от сърдечни заболявания и деменция чрез успокояване на възпаленията. Той се застъпва за противовъзпалителна диета, богата на „плодове, зеленчуци и горски плодове“, и предлага продукти, които подобряват чревния микробиом, което може допълнително да помогне за ограничаване на чревните възпаления.