OffNews.bg

Започва обучението на екипите за спешна въздушна помощ

От днес вече се обявени и местата за лекарите и екипите, които ще се обучават във Военномедицинска академия (ВМА) за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Първоначално ще се обучават анестезиолози реаниматори и медицински сестри, съобщи по БНТ служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Започва обучението на медицинските екипи, паралелно с това започва и обучението на пилоти и техници за тези хеликоптери“, каза Асен Меджидиев. Задължително те ще минават първо през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види физическото им състояние и дали са годни за летене, обясни министърът на здравеопазването и допълни, че в академията се изгражда макет на хеликоптер, в който ще се провежда обучението.

Те ще имат по-добро заплащане, защото ще работят в по-тежки условия, увери той. Един лекар и една сестра ще трябва да дават поне 5-6 дежурства в месеца и се очаква да получават равностойността на заплатата си в лечебното заведение, където работят.

По думите на министъра на 15 декември тази година България ще получи първия медицински хеликоптер. Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма "Леонардо". В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, каза той.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото.

Надявам се в края на месец юли да имаме два действащи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес, обясни Меджидиев.

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по изграждането на поне още три бази в страната.

Освен във вече посочените градове (София, Варна, Плевен, Пловдив и Ямбол), се очаква хеликоптерни площадки да бъдат изградени в Бургас, Русе, Добрич, Балчик, заяви Асен Меджидиев.

"Помощта по въздух задължително ще бъде безплатна, всичко се поема от държавата и министерството на финансите е заделило средства, за да може тя да функционира", заяви Асен Меджидиев.

По думите му бюджетът за здравеопазване от изминалата година е добър и даде пример с увеличенията на заплатите в медицинския сектор. Заяви, че при изготвянето на новия бюджет се предвиждат повече средства за Здравната каса.