OffNews.bg

''Взривоопасна'' COVID епидемия в Пекин: Затвориха барове и магазини, крият ги зад плътни заграждения

Китайската столица Пекин преживява "взривоопасна" епидемия от COVID-19, заяви правителствен говорител в събота, докато търговският център Шанхай провежда масови тестове, за да овладее скока на случаите, съобщава Ройтерс.

Предупреждението последва ново затягане на ограниченията на COVID в Пекин от четвъртък насам, като поне два района затвориха някои места за развлечение след избухването на епидемия в квартал, пълен с нощни заведения, магазини и посолства.

Не само, че магазините заведенията се затварят, около тях се поставят плътни заграждения, така че никой да няма достъп до тях, показват снимки на фотограф на АП.

Въпреки че нивото на заразяване в Китай е ниско по световните стандарти, страната поддържа политика на нулев КОВИД, позовавайки се на необходимостта от защита на възрастните хора и медицинската система, дори когато други страни се опитват да живеят с вируса.

Досега в страната с население 1,4 милиарда души са регистрирани само 5 226 смъртни случая от COVID-19.

В събота властите в Пекин съобщиха, че всички 61 нови случая, разкрити в града в петък, са посещавали бар "Небесен супермаркет" или са имали връзка с него.